Site icon olovka.info

DOBOJ: Poljoprivrednicima predstavljen jednostavniji način prijave za dodjelu sredstava za nabavku mašina i opreme FOTO

doboj poljoprivreda

Predstavnici Fondacije za održivi razvoj “Progresus” predstavili su danas dobojskim poljoprivrednicima jednostavniji način prijave za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivrednih mašina i opreme za preradu hrane u okviru projekta podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Srpskoj.

Prilikom predstavljanja drugog javnog poziva istaknuto je da sada pored poljoprivrednika pravo na podsticaj mogu da ostvare i prerađivači primarnih i sekundarnih proizvoda za nabavku mašina i opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda.

Predstavnik Fondacije za održivi razvoj “Progresus” Vanja Sovićević rekao je novinarima da subvencija po korisniku iznosi do 25.000 evra ili do 70 odsto vrijednosti nabavljene mašine ili priključka.

Prilažu se kopija lične karte, uvjerenje i izvod parcela iz Elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava, ponuda od ponuđača.

Sovičić je rekao da je tokom prvog javnog poziva najvećapotražnja bila za plugovima, tanjiračama, adapterima.

“Fondacija je do sada je uplatila oko 7,5 miliona evra, a do kraja septembra biće isplaćena još dva miliona”, izjavio je Sovičević.

Direktor dobojskog Poljoprivrednog Udruženja “Trebava” Branko Joksimović rekao je da ponuđaču u startu treba da bude predočena cijena proizvoda da bi se preduprijedila neizvijesnost može li to isfinansirati ili ne.

Pčelar Zoran Stević očekuje da se u ponudi nađe kvalitetnija automatizovana oprema poput vrcaljki ili otklapača saća.

“Prošle godine imao sam oko 2,5 tone meda i u dva navrata sam morao angažovati po desetak ljudi da bi se vršilo to otklapanje saća”, izjavio je Stević.

Načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Anis Husaković kaže da je od “Progresusa” informisan da je na području dobojske regije na prvom pozivu bilo više od 40 nabavki čiji je rok isporuke septembar.

Husaković je rekao da na ovom prostoru dominira ratarsko-stočarska poljoprivredna proizvodnja.

Poljoprivredni proizvođači i prerađivači na drugi javni poziv mogu da se prijave do 14. oktobra.

/SRNA/

Exit mobile version