Site icon olovka.info

DOBOJ: Počeli pripremni radovi u voćnjacima

rezidba voćnjaka

Za voćare je počela sezona rezidbe jabučastih i koštičavih voćnih vrsta. Prije toga neophodno je uraditi pripremu zemljišta, a nedostatak zimskih padavina doveo je do deficita vlage u zemljištu.

Voćke su već krenule sa razvojem, a kako bi prinosi bili dobri, stručnjaci preporučuju da se već otpočne sa radovima u voćnjacima. Đubrenje voćnjaka i krečenje stabala su prvi ovosezonski poslovi u voćnjacima, kažu u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

-Voćarima se preporučuje da u kreč mogu dodavati Jupol, so i sumpor. Na taj način voćke štite od nekih bolesti, a ujedno bijela boja odbija i usporava vegetaciju. Pošto imamo jako suho zemljište, onda kada se ono ugrije od 8 do 10 stepeni Celzijusovih biljka nepovratni kreće, tako da je u tom periodu dobro da oni koji imaju sisteme za navodnjavanje, da malo biljke zaliju i uspore ih sa vegetacijom – izjavio je Aleksandar Popović, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Aleksandar Popović, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi

Neki od voćara su počeli i rezidbu. Trebalo bi prvo da se pristupi rezidbi jabučastih vrsta.

-Prvenstveno se tu misli na jabuku, dunju i mušmulu, a isto tako i na krušku koja se zadnja reže. Nakon toga se može preći na rezanje koštičavog voća. Tu se prvo vrši rezidba breskve, trešnje i višnje, a na kraju kajsije, jer je nju najbolje rezati što kasnije, kako bi kasnije i krenula. Odmah nakon rezidbe treba uraditi zimsku zaštitu. To se radi sa gotovim preparatima bilo da je riječ o plavim ili crvenim uljima, a pojedini voćari i sami kupe bakar i ulja i smiješaju to. Onaj ko dugo nije obrađivao voćnjak dobro bi bilo da uradi i obradu zemljišta i da pri tome kombinuje unošenje kreča, stajnjaka i đubriva, jer to povoljno djeluje na voćnjak u smislu da se poboljša vodno-vazdušni režim zemljišta i da ujedno malo dođe i do obnove korijenovog sistema u voćnjaku – rekao je Aleksandar Popović, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi

Nedostatak zimskih padavina doveo je do deficita vlage u zemljištu što bi moglo negativno uticati na voćnjake koji nemaju navodnjavanje.

Kiša ne može da nadomiri rezerve vlage koje stvara snijeg. Voćari će se tada neminovno suočiti sa nedostatkom vlage. Oni voćnjaci koji nemaju navodnjavanje u toku vegetacije će pogotovo patiti od nedostatka vlage. Takođe, tada je i teži transport đubriva, voćka stagnira, znači biće tu mnogo problema – izjavio je Aleksandar Popović, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Kako bi se izbjegao i taj problem iz Resora stručnih usluga kažu da resorno ministarstvo sve više podstiče izgradnju sistema za navodnjavanje.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Exit mobile version