Site icon olovka.info

DOBOJ-PETROVO: Obilježen Dan nestalih i poginulih; Srpska traga za 1.652 lica (FOTO)

Dan nestalih i poginulih Republici Srpskoj

U porti Manastira Svetog Nikole na Ozrenu obilježen je Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u Republici Srpskoj.

Služen je parastos poginulim i nestalim, a potom  su položeni vijenci i cvijeće kod spomen-krsta.

Vijence su položili predsjednik Vlade Radovan Višković, delegacije institucija Republike Srpske, Saveza opština i gradova Srpske, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, republičke organizacije i udruženja, kao i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Višković je rekao da Srpska potražuje 1.652 nestala lica i da se sa srpskim žrtvama niko neće igrati.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske

Dosadašnji rad Instituta za nestala lica BiH ocijenio je sramnin, navodeći da je Institut od 2008. godine identifikovao svega 265 lica, što je broj koji su godišnje pronalazile institucije Republike Srpske.

Višković je istakao da već 25 godina oni koji treba da kroje pravdu na ovim prostorima ne žele da vide stradanja Srba.

Premijer Srpske je poručio da je Ozren herojski i nepobjediv, na šta opominje spomen-kip najmlađeg poginulog vojnika Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da je današnji skup i spomen-krst predstavljaju simbol stradanja Srba, pogotovo na vozućkom ratištu, gdje je 488 civila i vojnika najsvirepije mučeno i ubijeno, a njihove kosti se i dalje traži.

Veljko Lazić, predsjednik Republičke organizacije
porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković rekao je da je traganje za nestalim i poginulim obaveza svih.

Ozren Petković, načelnik opštine Petrovo

Republika Srpska još potražuje 1.652 nestala lica, od kojih 1.013 civila, 626 pripadnika Vojske Republike Srpske i 13 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

U temelje Republike Srpske život je ugradilo 23.749 boraca i 6.481 civil, a najveća stradanja bila su tokom 1992. godine kada je bilo oko 13.000 srpskih žrtava.

Od ove godine Dan nestalih se obilježava 30. avgusta, a ne 15. septembra kako je bilo ranije.

Foto: rtrs.tv, rtvdoboj.org

(RTRS)

Exit mobile version