Site icon olovka.info

DOBOJ: Otvorena izložba radova iz fundusa likovne kolonije “Kožuhe”

likovna kolonija kožuhe

U Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje sinoć je otvorena izložba radova iz fundusa likovne kolonije „Kožuhe“. Ova izložba na kojoj se svojim radovima predstavilo 17 umjetnika, biće otvorena do kraja ovog mjeseca.

Najmlađa učesnica likovne kolonije u trebavskom selu „Kožuhe“ bila je Sara Bogdan, maturant Gimnazije u Derventi. Talenat za slikanje naslijedila je od oca, slikara Saše Bogdana. Na ovoj izložbi predstavljene su njene dvije slike. Požar i portret konja rađeni tehnikom pastel i ulje na platnu.

Sedamnaest umjetnika, koliko je učestvovalo do sada na likovnoj koloniji Kožuhe radili su različitim tehnikama. Prema riječima akademskog vajara Drage Handanovića za ovu izložbu izdvojena su najkvalitetnija djela nastala tokom pet godina trajanja kolonije.

Ideja za osnivanjem likovne kolonije u Kožuhama je stara 19 godina, a njen tvorac je prerano preminuli akademski slikar Branislav Višt. Ideja je i zaživjela 2015. godine, te se od tada i održava ova likovna manifestacija. Organizator kolonije je KUD „Miloš Kupres“.

Svake godine tokom održavanja kolonije organizuju se likovne radionice za djecu. Priređuju se razni perfomansi, rad na grnčarskom kolu, paljenje gline na otvorenoj vatri, izrada nakita i slično. Za vrijeme održavanja kolonije u Domu kulture u tom trebavskom selu bude otvorena i izložba. Na ovoj izložbi u galeriji dobojskog hrama kulture izloženi su i radovi Branislava Višta i Milomira Vasiljevića, koja predstavljaju omaž ovim slikarima, koji su svoju živu umjetničku aktivnost posvetili formiranju i radu umjetničke kolonije u Kožuhama. Svi koji žele da pogledaju radove nastale u ovom trebavskom selu mogu to da učine do kraja ovog mjeseca, do kada je izložba i otvorena.

Izvor: RTV Doboj

Exit mobile version