Site icon olovka.info

DOBOJ: Otvoren međunarodni simpozijum ljekara (FOTO)

Marina Jotić Ivanović

ДОБОЈ, 8. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Добоју је отворен тродневени симпозијум доктора медицине са међународним учешћем о теми "Промоција знања - превенција болести", на којем учествујуе око 180 здравствених радника из земаља регије и Европе.

U Doboju je otvoren trodnevni simpozijum doktora medicine sa međunarodnim učešćem o temi “Promocija znanja – prevencija bolesti”, na kojem učestvuje oko 180 zdravstvenih radnika iz zemalja regiona i Evrope.

Vladimir Marković, direktor Doma zdravlja Doboj koji je organizator simpozijuma, istakao je da na skupu učestvuju zdravstveni radnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske, Velike Britanije, Španije, Malte, Turske, Grčke, Ukrajine i Poljske.

Vladimir Marković, direktor Doma zdravlja Doboj

Marković je naveo da će tokom trajanja simpozijuma biti predstavljeno više stručnih radova i radionica.

Specijalista porodične medicine dobojskog Doma zdravlja Marina Jotić Ivanović rekla je da se na drugom po redu simpozijumu obrađuju teme poput zdravlje zdravstvenih radnika, multidicsiplinarni pristup pacijentu, kovid 19, nove informacione tehnologije i hronične nezarazne bolesti.

Marina Jotić Ivanović, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Doboj

Ivanovićeva je istakla da je simpozijum mjesto razmjene iskustva i znanja kako bi pacijentima obezbijedili bolju uslugu.

Na simpozijumu učestvuje i ljekar porodične medicine iz Velike Britanije Šarlot Moris, koja je boravak u Doboju iskoristila da se upozna o radu lokalnog Doma zdravlja.

Morisova je, upoređujući zdravstvene sisteme svoje zemlje i Republike Srpske, navela da tokom obavljanja svoje prakse nema dostupnu laboratoriju, rendgen i ultrazvuk aparate, ali da je odnos pacijent-ljekar sličan.

Šarlot Moris, ljekar porodične medicine iz Velike Britanije

LJekar u Domu zdravlja Doboj Zagorka Pavlović Blagojević ukazala je na globalni problem virusnih oboljenja i zloupotrebe, te prekomjerne upotrebe antibiotika u tim slučajevima gdje nemaju zdravstveni efekat jer se antibiotici primjenjuju u liječenju bakterijskih oboljenja.

Zagorka Pavlović Blagojević, ljekar u Domu zdravlja Doboj

Gradonačelnik Boris Jerinić pozdravio je organizovanje simpozijuma čiji je cilj podizanje nivoa znanja zdravstvenih radnika i najavio da će Gradska uprava i dalje podržavati ovakve skupove.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Simpozijum se do nedjelje, 11. septembra, održava u hotelu “Park” u Doboju.

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org, Facebook/Boris Jerinić – Gradonačelnik Doboja

/SRNA/

Exit mobile version