Site icon olovka.info

DOBOJ: Održana tematska konferencija „Izvršni postupak kroz prizmu ostvarivanja potrošačkih prava u Republici Srpskoj“ (FOTO)

topeer doboj

Udruženje građana „Topeer“ iz Doboja u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske održalo je tematsku konferenciju „Izvršni postupak kroz prizmu ostvarivanja potrošačkih prava u Republici Srpskoj“.

Kako obezbijediti efikasnost i pravičnost u izvršnom postupku, pitanje je koje svakodnevno postavljaju potrošači. Kako smanjiti parnične postupke i više informisati potrošače o njihovim pravima jedna je od tema o kojoj se raspravljalo na konferenciji.

Pokušavamo dobiti informacije od građana, institucija i od nas samih o procesu izvršnog postupka. U ove tri-četiri godine dosta se priča o tome. Građani se dosta žale, a isto tako i sudovi se žale da su zatrpani. Niko od nas u segmentu ili u toj proceduri nije zadovoljan. Međutim, nikako da otklonimo ili da znamo šta je to zbog čega nisu zadovoljni – izjavila je Snežana Šešlija, predsjednik Udruženja građana „Topeer“ Doboj.

Snežana Šešlija, predsjednik Udruženja građana „Topeer“ Doboj

Kada govorimo o potrošačkim sporovima treba reći da su oni jako skupi za same potrošače, jer imamo niz koraka kako bismo došli do suda. Smatramo da se sud nije dovoljno upustio u tematiku zaštite potrošača i da se većinom služi Zakonom o obligacionim odnosima, a ne samim Zakonom o zaštiti potrošača koji postoji u Republici Srpskoj – rekao je Dušan Srdić, predsjednik Savjeta udruženja za zaštitu potrošača Banja Luka.

Dušan Srdić, predsjednik Savjeta udruženja za zaštitu potrošača Banja Luka

Medijacija je značajan segment u sudskom postupku, jer olakšava rad sudovima, a samim tim i smanjuje sudske troškove potrošačima.

Želim da kažem da postupak u medijaciji ima snagu izvršne isprave. Znači, kada stranke postignu sporazum onda taj predmet ima snagu izvršne isprave. Postupak medijacije se može pokrneuti prije pokretanja postupka pred sudom ili u toku postupka pred sudom – izjavio je Esad Bećirović, Udruženje medijatora Jugoisočne Evrope Zagreb.

Esad Bećirović, Udruženje medijatora Jugoisočne Evrope Zagreb

U narednom periodu ćemo kroz izmjene i dopune ili kroz donošenje novog Zakona o zaštiti potrošača uključivati i medijaciju kao sredstvo za mirno tj. arbitražno rješavanje potrošačkih prigovora – rekao je Dragan Milaković, rukovodilac Odsjeka za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske.

Dragan Milaković, rukovodilac Odsjeka za zaštitu potrošača u
Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske

Na konferenciji su pored Udruženja potrošača iz Doboja, učestvovali i predstavnici iz udruženja potrošača iz Modriče, Šamca i Teslića.

RTV Doboj

Exit mobile version