Site icon olovka.info

DOBOJ: Na području Lipe odstrijeljeno osam predatora FOTO

Sedam šakala i jedna lisica odstrijeljeno je danas na području Lipe kod Doboja tokom lova koji je za svoje članove organizovalo dobojsko Lovačko udruženje “Fazan”.

Lovačku sreću da ustreli šakala imala je Jelena Ranitović iz Lovačkog udruženja “Vučijak”, koja je navela da joj je ovaj predator prišao s leđa i da ga je upucala iz trećeg pokušaja.

Šakala je ustrijelio i dugogodišnji lovac Čedo Božičković iz Lovačke sekcije Ljeskove Vode, koji je naveo da mu je predator prišao na udaljenost od oko 30 metra.

“Šakal je lukava životinja i teško ga je uloviti zbog čega sam bio miran na čeki”, rekao je Božičković.

Predsjednik Lovačkog udruženja “Fazan” Vedran Božičković rekao je novinarima da tokom redovne aktivnosti na suzbijanju populacije šakala, u kojem je učestvovalo 320 lovaca, nije bilo incidenata.

“Prosječno u sezoni odstrijelimo između 250 do 300 šakala”, naveo je Božičković i ukazao na veliku prisutnost ovog predatora koji pravi veliku štetu i u periodu niske vegetacije spušta se do naseljenih mjesta.

Prema njegovim riječima, šakal se od drugih predatora izdvaja što se kreću i love organizovano u čoporu, mužjaci i ženke trajno se vežu, a reproduktivnost ženke tokom godine se kreće i do šest mladunčadi.

Manifestaciji je prisustvovao i generalni sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske Živojin Lazić, koji je rekao da su s ciljem smanjenja populacije šakala, od kojeg najviše strada plemenita divljač, izvršene zakonske izmjene kako bi se omogućio lov na ovog predatora tokom cijele godine.

Lazić je naveo da će novim zakonom o lovstvu koji je u nacrtu lovačka udruženja biti oslobođena plaćanja štete nastale u saobraćajnim nezgodama u kojima je učesnik divljač a koje će preuzeti titular, odnosno upravljač puteva.

On je ukazao na benefite od uvođenja jedinstvenog informacionog sistema, a što sve Lovački savez Srpske čini dobro organizovanom cjelinom sa oko 25.000 članova.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević kaže da je Gradska uprava šesti put podržala organizovanje ove manifestacije s ciljem smanjenja populacije šakala.

Kovačević, koji je i lovac, kaže da je ovog predatora teško odstrijeliti s obzirom da je veoma lukava životinja sa izraženim čulima sluha i mirisa.

Nakon lova, organizovana je svečanost kojoj je prisustvovao poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

/SRNA/

Exit mobile version