Site icon olovka.info

DOBOJ: Na 105. godišnjicu internacije Srba bačena velika ljaga

jerinić dobojski logor

Na 105. godišnjicu od internacije Srba u dobojski logor smrti bačena je ogromna ljaga! Nakon što je dobojska vlast koju je tada predvodio Obren Petrović uložila sve napore i izdvojila pola miliona maraka da se o ovom zloglasnom događaju ponovo progovori, iz Ministrstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske, pod čijim pokroviteljstvom je godišnjica obilježena, potrudili su se da „protokolom“ Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova bace dodatnu ljagu na ionako tužan i žalostan događaj. Kako ministrar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović reče protokol Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova je takav da se na događajima od republičkog značaja polaže jedan vijenac, te da to čine najviši predstavnici Republike, dok svi ostali polažu ili cvijet ili se pale svijeće, zavisi od vrste događaja.

“Ustanovljen je takav protokol da se polaže samo jedan vijenac na obilježavanjima od republičkog značaja i da to čine najviši predstavnici Republike, svi ostali polažu ili cvijet ili se pale svijeće, zavisi od vrste događaja”,pojasnio je Milunović nakon što je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao da mu nije dozvoljeno da položi vijenac na spomen-kosturnicu i da se obrati.

Postavlja se pitanje, da li dobojskim logorašima zaista pripada samo jedan cvijet?! Jasno je da ni vijenac nije dovoljan da se oda počast, ali da se usvoji protokol po kojem se o ovom iliti bilo kojem važnom događaju, zvaničnici, domaćini lokalne zajednice u kojoj je događaj odvijan, ne mogu javno obratiti, i to na samu godišnjicu, malo kome može biti jasno! Podsjećamo, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da mu juče nije dozvoljeno da položi vijenac na spomen-kosturnicu i obrati se povodom obilježavanja 105 godina od internacije Srba u logor u Doboju, gradu koji decenijama gaji i čuva sjećanje na te mučenike i stradalnike. Jerinić je naveo da je upravo grad Doboj do prije nekoliko godina bio nosilac svih događaja vezanih za obilježavanje ovog datuma. Gradska vlast je 2016. godine sa tadašnjim gradonačelnikom Obrenom Petrovićem izdvojila pola miliona maraka iz gradskog budžeta za izgradnju spomenika.

“Svakom normalnom čovjeku je shvatljivo moje ogorčenje događajem. Nije mi dopušteno, kao gradonačelniku Doboja koji decenijama gaji i čuva sjećanje na mučenike i stradalnike logora, da položim vijenac i održim kratko slovo pomena??? Kako god se ja zvao, i bilo kojoj političkoj opciji pripadao, ovaj čin osjećam prvenstveno kao patriotski dug, obavezu i poštovanje prema precima svih nas. Kome je uopšte bilo potrebno da i baca sjenku skandala iznad kostiju ovih žrtava?  Zar ne postoje druge pozornice i adekvatna mjesta za bilo kakvu raspravu? I na kraju, zar se ovako skreće pažnja javnosti na sebe kao političkog gubitnika?”, zaključuje Boris Jerinić gradonačelnik Doboja.

On je podsjetio da je dobojski logor, jedno od tri najveća stratišta Srba u Velikom ratu, dugi niz godina bio prekriven velom zaborava i zanemarivanja, a da je tek sedamdesetih godina dobojski publicista Duško Paravac napisao knjigu o tome da je Doboj bio sjedište prvog koncentracionog logora moderne Evrope 20. vijeka. Kroz njega je prošlo oko 45 hiljada Srba, a od tog broja njih 12 hiljada je stradalo mučeničkom smrću.

(RTV Doboj)

Exit mobile version