Site icon olovka.info

DOBOJ: Građanima dijeljene štedne sijalice i promotivni materijal povodom Dana energetske efikasnosti FOTO

Vedrana Ivanović Doboj

Službenici dobojske Gradske uprave danas su, povodom Dana energetske efikasnosti, simbolično dijelili štedne sijalice i promotivne letke sa savjetima o uštedi i energetskoj efikasnosti u domaćinstvima.

Načelnik gradskog Odjeljenja za strateško planiranje, evropske intergracije i lokalni ekonomski razvoj Vedrana Ivanović rekla je da je cilj promotivne kampanje podizanje svijesti o važnosti energetske efikasnosti kako bi građani preduzeli korake za smanjenje potrošnje struje u svojim domovima.

“Ove godine odlučili smo se na podjelu štednih sijalica građanima da bi preduzeli korake da smanje potrošnju energije u svojim domovima jer bi na način uštedjeli novac na svojim računima za elektičnu energiju i zaštitili životnu sredinu”, izjavila je Ivanovićeva novinarima.

Vedrana Ivanović, načelnik Odjeljenja za strateško planiranje, evropske intergracije i lokalni ekonomski razvoj grada Doboja

Štand sa štednim sijalicama i promotivnim materijalima bio je postavljen na uglu ulica Nemanjine i Svetog Save.

Letak sadrži 20 korisnih savjeta za energetski efikasno domaćinstvo i, između ostalog, ukazuje na značaj toplotne izolacije objekta, da se do 70 odsto energije iz kuće gubi kroz loše prozore i vrata, da se smanjenjem temperature prostorije za jedan stepen Celzijusov može uštedjeti tri do pet odsto energije za grijanje na godišnjem nivou.

Takođe, navodi se da se zamjenom električnog bojlera solarnim ili kombinovanim sistemom godišnje može uštedjeti oko 800 KM, kao i da uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 45 odsto manje energije nego isti uređaji klase D.

Doboj je jedna od 36 jedinica lokalne samouprave u BiH koje su potpisale Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju i usvojile akcione planove održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promenama – SECAP.

Ovaj strateški dokument postavlja temelje za mjere koje je potrebno preduzeti za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama s ciljem smanjenja emisija štetnih gasova za 40 odsto do 2030. godine. 

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org

/SRNA/

Exit mobile version