Site icon olovka.info

DOBOJ: Ekonomska škola promovisala aplikaciju “Pravopis četbot” na “Viberu”

ekonomska škola doboj pravopis četbot

Ekonomska škola u Doboju danas je promovisala “Viber” aplikaciju “Pravopis četbot”, čiji je najkorisniji dio opcija “Kako se piše”, koja korisniku omogućava da ukuca ključnu riječ, a četbot će ponuditi njen pravilan oblik.

Direktor Ekonomske škole Tijana Vasiljević Stokić rekla je da podržava sve projekte koje realizuju profesori i zahvalila kolegama za izradu ovako korisne aplikacije.

Profesor matematike i informatike Tijana Paunović istakla je da priča o džepnom pravopisu počinje još od 2013. godine, kada je napravljena android aplikacija – “DŽepni pravopis i gramatika srpskog jezika”, a potrebu za ovakvom aplikacijom potvrđuje činjenica da je ona dnevno preuzimana i do 3.000 puta.

“To je brzo dovelo do porasta na 100.000 ukupnih instaliranja”, izjavila je Paunovićeva novinarima i dodala da se ubrzo našla u top deset obrazovnih aplikacija u Srbiji.

Paunovićeva je rekla da u posljednje dvije godine radi na izradi četbot aplikacije, čiji je rezultat izrada “Pravopis četbota”, kojim se trenutno može komunicirati samo preko “Vibera”.

“Ova četbot aplikacija ima niz prednosti. Kao prvo, ne zavisi od operativnog sistema – korisnicima je dovoljno samo da imaju instaliran `Viber` na svom telefonu i mogu da je pokrenu. Kao drugo, ne morate ništa instalirati na svom mobilnom telefonu – komunikacija izgleda kao komunikacija sa vašim prijateljima i, ono najbitnije, kroz ovu aplikaciju možemo da ostvarimo komunikaciju sa našim korisnicima”, navela je Paunovićeva.

Prema njenim riječima, uočavaju se najčešći pojmovi pretraživanja, na osnovu čega se baza podataka može nadograditi.

Ona je najavila nadogradnju aplikacije tako da se šalju obavještenja korisnicima.

“Dakle, kako profesori srpskog jezika budu odredili, na sedmičnom ili mesečnom nivou, slaćemo obaveštenja u vezi sa pravopisom ili neke izmene”, napomenula je Paunovićeva i kao najkorisniji dio aplikacije navela opciju “Kako se piše”, koja korisniku omogućava da ukuca ključnu riječ, a četbot će ponuditi pravilan oblik riječi, ali i video-materijale, te fotografije.

Paunovićeva je rekla da je riječ o jednoj u nizu aplikacija koje je programirala i za potrebe drugih institucija.

Profesor srpskog jezika Željka Damjanović rekla je da je aplikacija proizvod entuzijazma i potrebe da se približi učenicima kako bi lakše usvojili gradivo.

“Dopalo se to nama ili ne – telefoni su tu i mi možemo samo pokušati da ih iskoristimo na pravi način”, ukazala je Damjanovićeva. 

Foto Facebook/Ekonomska škola Doboj

Izvor SRNA

Exit mobile version