Site icon olovka.info

DOBOJ: Božičković: U martu na Ozrenu lov na vuka, uočena dva čopora (FOTO)

hajka na vuka

Lovno-turistička manifestacija “Vučji dani na Ozrenu” biće održana 4. marta i očekuje se da učestvuje do 1.000 lovaca u hajci na vuka, čija su dva čopora uočena na ovoj planini, rekao je danas predsjednik Lovačkog udruženja “Fazan” iz Doboja Vedran Božičković.

Božičković je izjavio Srni da lovni revir Ozren obuhvata površinu od oko 15.000 hektara i da su uočeni vukovi koji su na području Konopljišta napravili štetu domaćinstvima na ovcama.

Božičković je naveo da su na tom području, koje pripada Boljaniću, uočene dvije jedinke vuka i jedan samac, a da je sa područja Kraljice u opštini Petrovo prije dva dana prešao jedan čopor sa šest jedinki.

On je napomenuo da je ovu manifestaciju, koja se održava 22. put, do sada posjetilo više od 23.000 lovaca iz BiH, Evrope, Kine i Amerike.

Prijave se primaju do 1. marta, a do sada su u najvećem broju učešće prijavili lovci iz Slovenije i Hrvatske.

Božičković je naveo da je prisustvo jazbina vuka uočeno na lokaciji Grad, ispod naselja Brezici, miniranom dijelu međuzone lovačkih udruženja Doboj i Maglaj koji je stjenovit, navodeći da se vuk, što je vrijeme nepovoljnije spušta u niže predjele.

“Lovci su tokom lova na divlju svinju u pet navrata bili u prilici i pucali na vuka ali bez uspijeha”, ispričao je Božičković.

Božičković je rekao da su u kalendaru lovstva mjeseci februar i mart predviđeni za odstrel i smanjivanje populacije predatora s akcentom na šakala, za kojeg kaže da je predator koji lovi organizovano.

“Naše udruženje godišnje odstreli do 160 šakala što je poprilično mali broj u odnosu na brojnost. Trenutno ga najviše ima na rejonu Vučijaka – Podnovlje i Ritešić, zatim područja Foča, Johovac, kompletan sliv rijeke Bosne uz Trebavu i Krnjin. Isto tako neke jedinke su primijećene u nižim područjima Ozrena poput Lipca, Boljanća i Tekućice”, izjavio je Božičković.

Božičković je napomenuo da više ne važi pravilo da tamo gdje ima šakala nema lisice jer su na nedavno održanoj šakalijadi u Podnovlju uz ovog predatora odstrelili i četiri lisice.

Zahvaljujući vakcinaciji, kaže on, nije zabilježen napad lisica na ljude kao ni prisustvo bjesila.

Na području u nadležnosti dobojskog Lovačkog udruženja ima dovoljan broj krupne divljači, a uočeno je i natprosječno povećanje populacije divlje svinje i poremećaj u njihovom ciklusu parenja.

“Prema dosadašnjim teorijama, divlja svinja se pari jednom godišnje, ali je u proteklih pet do šest godina primijećeno da se prase i tokom aprila, i u junu, septembru”, rekao je Božičković.

Tokom prošle sezone odstreljeno je oko 170 divljih svinja, a Božičković je ukazap da je bio i evidentan porast trihinele, kojom je bilo zaraženo 20 odstreljnih, dok prisustvo svinjske kuge do sada nije utvrđeno. 

/SRNA/

Exit mobile version