Site icon olovka.info

Dnevnik bivšeg pušača by Ines Erceg

dnevnik bivšeg pušača ines erceg

No smoking

Svima nam je jasno da pušenje nije ni malo zdravo. Da se radi o prošlim vremenima, lulama i duvanu iz neke baštice, o tome bi se još dalo i razmisliti. To potvrđuju čak i neki farmaceuti koji navode da duvan kao i svaka biljka ima svoja pozitivna dejstva. Pošto smo daleko od lula i baštice, a cigarete koje ljudi danas masovno konzumiraju su od duvana koji je tretiran sa bezbroj hemikalija, u sljedećim redovima ću ispričati svoju priču kao ohrabrenje svima vama koji želite da ostavite duvan.

Uradite to zbog sebe. Koliko god bilo teško, ništa nećete postići ako prestajete pušiti samo zato što vam je to rekao doktor, ili da bi vaša porodica bila srećnija jer se brinu za vaše zdravlje. Dok sami ne shvatite da je bolje da prekinete sa tom zavisnošću, nećete imati uspjeha jer kada to radite zbog drugih samo zavaravate sebe jer vi ustvari još uvijek volite svoju zavisnost.

Treba „presjeći“. Iako većina stručnjaka često spominje da treba da se postepeno odvikavamo, većina bivših zavisnika od nikotina uspjeh je postigla tek kada je prestala da puši „na naglo“, bez ikakvih postepenih koraka. Ipak, da se ne biste zaletjeli, pogotovo ako imate zdravstvenih problema, razgovarajte sa svojim ljekarom šta je najbolje za vas.

Zamolite porodicu za pomoć. Ako se već odlučite na taj korak, recite svojim ukućanima da vam pomognu tako što će biti tu za vas, ali ih i zamolite da ne pričaju 24 sata dnevno samo o vašoj borbi.

Nemojte brojati dane. Iako možda nekim ljudima pomaže kada znaju koliko su napredovali, brojanje dana može biti kontraproduktivno i može vam se učiniti da se sve odvija suviše sporo i da treba da odustanete. Godine možete brojati, to vam daje snagu za svaku sljedeću i čini da budete pomalo ponosni na sebe. Ne vidim ništa loše u tome.

Grickalice su zamka. Kada prestanete pušiti, može se dogoditi da posegnete za grickalicama tipa slani štapići, smoki i slično jer „ne znate šta bi sa rukama“, to je zamka, i pokušajte da nađete bilo koju drugu zanimaciju. Takođe, čulo ukusa se popravi i sva hrana postane mnogo ljepša nego dok ste bili pušač a i to može dovesti do toga da počnete previše jesti (ne pitajte kako znam)

Ohrabrite sami sebe. Ima tu mnogo stvari koje sam možda zaboravila, ali nikada neću zaboraviti kako je u početku bilo teško da se naviknem na to da više ne palim svoje „ritualne“ cigarete – uz kafu, poslije jela,uz pivo, u izlasku i slično

Prošlo je gotovo 5 godina od kada sam se oprostila sa cigaretama. Lagala bih da kažem da me ni jednom nije „povuklo“ da zapalim, ali kada se ta kriza prebrodi, budemo još jači. Moja pluća su mi zahvalna, više nema nikotinskog kašlja i žutih prstiju zbog kojih sam dobila otkaz u jednoj zanatskoj radnji i ono što mi je najvažnije – ja više nisam rob tom malom vatrenom štapiću. A ima li išta ljepše od slobode. Ipak, pametniji od mene su rekli, da nikad ne zaboravimo da iako nismo više zavisnici, mi ćemo do kraja života biti apstinenti.

Ines Erceg, olovka.info

Exit mobile version