Site icon olovka.info

Bivši momak – budući prijatelj? By Ines Erceg

tip bivšeg momka ines erceg

Na ovo vječito pitanje ne postoji univerzalan odgovor jer – koliko ljudi, toliko ćudi. Sa druge strane, postoje neka ponašanja karakteristična za bivše momke, što bi današnja omladina rekla „tipovi bivših“. Što iz ličnog iskustva, što posmatrajući okolinu, shvatila sam da to nije mit. Zato u nastavku teksta predstavljam karakteristične tipove bivših momaka.

„Ko ti je to?” tip bivšeg momka

Sreli ste se u gradu nakon 10 godina od raskida, on zna skoro sve o tebi. Nikada te nije baš volio toliko da može da ostavi sve i bude samo tvoj, ali će zato sada, nakon što se niste vidjeli 10 godina, i ne dočekavši da odgovoriš na pitanje kako si, odmah iskoristiti priliku da te za tvog vjerenika pita „ko ti je taj papak?”. Usput će dodati zajedljivo „Nećeš se valjda udati za tog klošara”. Jasno je da je u pitanju osoba čiji ego je povrijeđen, i možda je i bolje što je baš to što jeste – bivši.

Pristojan momak iz kraja

Sa ovim momkom si se zabavljala na prvoj godini faksa, dolazio je na nedjeljne ručkove. Poštuje tvoje roditelje. Raskinuli ste jer ste shvatili da nema tu nekih osjećanja. Kada god te sretne, iskreno se obraduje. Upoznao te sa svojom ženom. Uvijek razmijenite po nekoliko uopštenih rečenica i obavezno ti kaže kako mu je drago što te vidio. I to otprilike i jeste tako. Nema tu nikakve pozadinske priče, jer je među vama oduvijek sve bilo jasno.

Zajedljivi šaljivdžija u pokušaju

On će pri prvom susretu odmah krenuti sa nekom šalom. Po mogućnosti na račun tvog izgleda. Neće propustiti da ti kaže da si debela. Naglasiće da su on i njegova Mirjana baš srećni i da bi bilo dobro da posjetiš zubara jer imaš karijes na šestici. On to iz dobre namjere, ne ljuti se. Kaže, baš mu je žao što si sama i da se nada da će i tebe neko usrećiti kao njega njegova Mirjana. U stvarnosti je sve suprotno. Ili ti nije oprostio što si ga ostavila, pa te vrijeđa pod izgovorom da se šali, ili te još uvijek potajno voli. Kako god, nisi dužna bilo šta da mu objašnjavaš.

Svjestan da je pogriješio

Susret sa ovim tipom bivšeg često bude filmski, kao u onoj pjesmi sa stihovima „pređi na drugu stranu ulice“. Obično taj susret bude iznenada, u gradu u kojem si nekada živjela. Oboje ste sa porodicama. Tvoje srce je zaigralo, iako si mislila da je odavno sve gotovo, a on te stidljivo pogledao i spustio pogled ka zemlji jer je tek sada postao svjestan koliko te povrijedio svojevremeno. Ipak, nikada ti neće reći ni „ćao“, to su takvi ljudi, previše ponosni. Ne maštaj i ne slušaj srce… Ono je zaigralo samo zato što se sjetilo mladosti. Pređi na drugu stranu ulice. Bukvalno. I ne okreći se unazad.

Naravno, postoji još varijacija na temu, a ja sam do sada imala dodirnih tačaka samo sa ovakvim primjercima. Što direktno, što indirektno. Dalo bi se zaključiti da bivši momak baš i nije dobar materijal za budućeg prijatelja, a ako bi morala da biram „pristojan momak iz kraja“ bi bio najbliži toj tituli. A ko još voli pristojne momke, pa makar bili i prijatelji.

Ines Erceg, olovka.info

Exit mobile version