Site icon olovka.info

Divlje svinje napravile velike štete u dobojskom regionu VIDEO

divlje svinje

Divlje svinje prave ogromnu štetu na poljoprivrednim usjevima dobojske regije. Lovna sezona je otvorena pa se očekuje da bude smanjena populacije ovih životinja, a bude li potrebno tražiće se i povećanje izlova.

Kreću se uglavnom u krdu i tokom noći, znaju da pređu i po 30 kilometara. To ali i bujna vegetacija otežavaju odstrel, pa krda znaju da tokom migracije naprave štetu na više lokacija. Željku Ninkoviću iz Stanova kod Doboja divlje svinje proljetos su uništile kukuruz. Štetu trpe i mještani susjedne opštine Stanari.

Ne sijemo, ako ne možemo ograditi električnim pastirom njivu. Ne sijemo kuruz u tu njivu uopšte, nego tražimo dublje u selu gdje ima više posijano, gdje prave manju štetu – priča Ninković.

https://arh4.rtrs.tv/arhiva/2023/11/24/tvclip060481.mp4

Uočeno je da se divlje svinje češće pare, krmače imaju dosta više prasadi, pa je njihova populacija sve brojnija. Nije zaštićena divljač i zakonski ne podliježe odštetnom cjenovniku.

Zakonom je propisano da imaoci parcela, odnosno vlasnici preduzimaju mjere zaštite parcele a i mi smo preduzimali mjere iznošenjem hrane u više dijelove, kako bi ih odvratili od naselja – kaže Vedran Božičković, LU “Fazan” Doboj.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kaže da se prati izvršenje lova.

Na osnovu toga imamo godišnji plan i vidjeti kojim intenzitetom ide taj odstrel i odmah znati da li ima više nego što je to planirano divljači u lovištu i povećati mogućnost izlova – rekao je Minić.

Osim na usjevima divlje svinje prave velike probleme i u saobraćaju. U dobojskoj regiji ove godine stradalo ih je 10-tak, što od udara voza, što automobila. Plan korišćenja dobojskog lovišta predviđa odstrel 186 divljih svinja. Lov je otvoren do kraja januara, a do sada je odstrijeljeno nešto više od 20-tak jedinki.

/RTRS/

Exit mobile version