Site icon olovka.info

Debakl Ćutinog putujućeg rokenrola i Kurton revolucije VIDEO

Aleksandar Jovanović Ćuta

Zavjesa je pala i polako se otkrivaju namjere tzv. ekoloških aktivista iako su one već i od ranije bile poznate. Očigledno je to bilo sinoć u Tuzli gdje je održana Javna tribina “Rudarenje litijuma na Majevici i izazovi u očuvanju planine Konjuh”.

Na tribini su govornici bili Aleksandar Jovanović Ćuta i njegova kompanija, koja bi sada da diže ustanke po BiH. Zamolio je Ćuta prisutne da to bude već u maju i da bude u Sarajevu. Pozdravio je tom prilikom Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, kaže da ga je Dodik jako razočarao, jer je očekivao da će ga na granici vratiti nazad u Srbiju, međutim, nije.

Milorad Dodik rješio baš da ga zasoli, da otvara rudnik Litijuma pored rudnika soli – poručio je.

https://olovka.info/wp-content/uploads/2024/03/cuta.mp4

Pričao mi neki Zoka što ima rudnik kod Kine

Događaju je prisustvovalo nešto više od stotinjak ljudi. Mještani Lopara kojih se valjda najviše tiče ova tema, došli su organizovano, mini kombijem, svega njih 10-ak.

U Tuzli je bila i ekipa koja navodno od nečega čuva Ozren, a među njima se posebno istakao Boro Bolero, kao veliki stručnjak za geologiju i rudarstvo, jer mu je citiraćemo ga “neki Zoka koji ima rudnik između Kine i Rusije pričao o tome”. Stručnjak Bolero je izjavio i kako u Evropi ne postoji ni jedan rudnik litijuma.

Istovremeno, eminentni stručnjak iz oblasti geologije, Tihomir Knežiček istaknuti profesor Univerziteta u Tuzli, koji je magistrirao u Indiji, doktorirao u Tuzli i objavio veliki broj stručnih radova iz geologije i rudarske oblasti, takođe je bio prisutan u publici. On je rekao da nije istina da u Evropi nema rudnika litijuma, te da ih ima nekoliko. Bio je voljan profesor i da im navede gdje se nalazi ti rudnici, međutim momci koji su organizovali ovu neprofesionalnu paradu, nisu mu dozvolili da govori, uz obrazloženje da se pitanja mogu postavljati samo govornicima koji su najavljeni na tribini.

Prof. dr Knežiček je vrlo ljubazno pitao organizatore skupa zašto nikada nisu pozvali nekoga iz struke da se čuje i njihovo mišljenje, na šta su mu oni odgovorili da su im sa Rudarskog fakulteta u Tuzli gdje su tražili riječ struke, poručili: to je RS, mi smo Federacija, šta vas briga šta se tamo radi.

Kakve veze ima Federacija s geološkim istraživanjima u Srpskoj?

Momci, dobro su vam i rekli. Prvo, niste dorasli očigledno je, vidi se da vam neko drugi piše i scenira video klipove. Drugo, gledajte u vaše dvorište, evo recimo npr. u Vareš, gdje se upravo otvorio rudnik cinka i olova.

Ekološki aktivisti mogu se pozabaviti i rudnikom Kreka gdje uz krampe, šljem i sretno, rudari i danas silaze u jame po rudarski hljeb na kojem su othranjene brojne generacije u tuzlanskom kraju. Od Kreke direktno zavisi oko dvije i po hiljade radnih mjesta, indirektno sve bi se odrazilo na egzistenciju blizu osam hiljada ljudi. Rudarstvo u Tuzli nije profesija, već način života, trebali bi to znati “Kartonci” i njima slični.

Od Rudnika živi i Ugljevik, podmajevički kraj. Termoelektrana Ugljevik zagađuje cijelu Evropu, jer emituje više sumpor dioksida nego sve njemačke elektrane na ugalj zajedno. Hoćemo li i zbog toga protestovati i tražiti da se ona zatvori?

Bukinje, rudničko naselje, nadomak Tuzle je mjesto koje već godinama slovi za jedno od najzagađenih industrijskih naselja u Bosni i Hercegovini.  Prvi čovjek Lukavca Edin Delić, inače profesor na rudarskom fakultetu u Tuzli, načelnik je najzagađenijeg grada u Evropi. Lukavac je grad gdje je aerozagađenje konstantno – 365 dana u godini.

Industrijska postrojenja su ključni problem. Dok mu koksara i cementara stvaraju ekološku katastrofu, gradonačelnik se bori protiv geoloških istraživanja na Ozrenu. Pametnom dosta.

Zato ljudi Majevice i Ozrena, dajte se u pamet. Iza svake priče o ekološkom aktivizmu stoje donatori, uglavnom strani i novac. Ako ne stoje donatori, onda stoji želja za novcem ili politika.

Pokazao je to primjer Hajrije Čobo, najglasnije od svih eko aktivistkinja koja je netom što je otvoren rudnik u Varešu, naglo nestala sa javne scene, ugasila sve grupe i profile na FB “Zaštitimo Mehorić Kakanj”. Jasno je da je sav njen “eko angažman” bio samo parada koja je imala određenu cijenu. Nadamo se da je Hajrija zadovoljna kako je naplatila i neka joj bude hairli.

Vratimo se nakratko opet u Tuzlu. Govornici na jučerašnjem skupu bili su i profesor Ratko Ristić sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je u izlaganju bio fokusiran uglavnom na geopolitičku pozadinu globalne priče o prirodnim resursima. Njegova koleginica, Dragana Đorđević, sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Srbije, iznosila je neosnovane tvrnje, nepotkrijepljene činjenicama, i bio je to jedan ad hoc govor za baš određenu grupu ljudi, čiji je pogled neuprljan mišlju, poput recimo gorepomenutog Bore i njemu sličnih. Baratala je dezinformacijama, pa smo tako od nje mogli čuti da se u BiH na četiri lokacije planira eksploatisati litijum – na Ozrenu, Čajniču, Jezeru i Majevici. Toliko o profesorici Đorđević, mogla se bar malo pripremiti i istražiti.

Zašto Ćuta, a ne može struka?

Ne smijemo dozvoliti da ovakve lažne ideje, bez stručnog temelja i strani plaćenici ruše razvoj Republike Srpske. Jer podsjetimo, geološka istraživanja i rudarstvo su temelj razvoja svake zemlje.

Postavlja se pitanje zašto na ovakvim skupovima govori Ćuta ili profesorica Đorđević, a ne recimo profesor Knežiček i njemu slični. Uzgred rečeno, njemu nisu dali da govori ni na skupu u Loparama, kada su ga prekinuli u izlaganju, jer im se nije svidjelo to što govori.

Kako neki tamo veleprodavac pića Boro Bolero, Goran Božić fejsbuk aktivista, Rajko Đukanović Rajan, vlasnik teretane koji trenutno prolazi kroz krizu srednjih godina i njima slični mogu odlučivati šta je dobro za mještane cijelog jednog kraja, kada se zna koliko oni intelektualno mogu da dobace, uz dužno poštovanje. S druge strane, pravo riječi nema struka, kao što je već pomenuti profesor Knežiček iz Tuzle ili profesor Malbašić iz Prijedora i njima slični.

S toga možemo zaključiti da se ova Karton i cijela ta lažna Eko revolucija pretvorila zapravo u „Kurton“ revoluciju!

/tanjug-srpske.com/

Exit mobile version