Site icon olovka.info

Danas tri godine od pogibije Kobea Brajanta VIDEO

kobe brajant

Legendarni košarkaš Kobe Brajant je prije tačno tri godine poginuo u padu helikoptera u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kobe Brajant, njegova kćerka Đana i još sedam osoba su poginuli u helikopterskoj nesreći u Calabasasu, mjestu pored Los Anđelesa.

U helikopteru koji je, uprkos gustoj magli, krenuo iz okruga Orange ka akademiji Mamba u mjestu Thousand Oaks, 60-ak kilometara zapadno od centra Los Anđelesa, s Kobeom i Đanom su putovali i bejzbolski trener Džon Altobeli, njegova supruga Keri i kćerka Ališa, košarkaška trenerica Kristina Mauser, mlada košarkašica Pejton Čester i njena majka Sarah, te pilot Ara Zobajan, a svi su poginuli pri udaru u tlo i eksploziji helikoptera.

Zvanični izvještaj o padu helikoptera objavljen je nakon više od godinu dana istrage, a istražitelji su u tom izvještaju utvrdili da krivicu za pad helikoptera snosi pilot, koji je poletio u oblake iako je to zakonom zabranjeno.

U izvještaju koji ima više od 600 strana, navodi se i da je pilot vjerovatno izgubio orijentaciju neposredno pred sam udarac u planine Calabasasa.

Mjesto nesreće

Utvrđeno je da nije bilo nikakvih mehaničkih kvarova na helikopteru, a istražitelji su okrivili Zobajana jer je krenuo ulijevo, umjesto da je pokušao da se popne više i da se izvuče iz lošeg vremena.

Brajant se smatra jednim od najboljih košarkaša u istoriji. Nosio je dres Los Anđeles Lejkersa 20 godina (1996. – 2016.) i osvojio je pet titula prvaka NBA lige.

On je u 20-godišnjoj NBA karijeri postigao 33.643 poena, 18 puta igrao na All-Star susretu, bio MVP lige 2008. godine, a dva puta je osvojio zlato sa SAD na Olimpijskim igrama.

Bryant je sahranjen 24. februara 2020. u Los Anđelesu, a posthumno je uvršten u Kuću slavnih NBA lige.

Exit mobile version