Site icon olovka.info

Da li je BiH bliže pregovorima za članstvo u EU?

bh kandidat eu

Predstavnici stranaka u vlasti na nivou BiH sljedeće sedmice trebalo bi da putuju u Brisel. Tada bi moglo biti poznato da li se BiH približila početku pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. “Trojka” i HDZ usaglasili su koje bi zadatke Evropske komisije trebalo prvo rješavati. Nisu ih javno iznijeli, ali su naglasili da od SNSD-a očekuju podršku na ovaj dogovor.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponavlja da su za Srpsku Ustavni sud BiH i Izborni zakon prioritet. Ne bude li dogovora oko Ustavnog suda, Dodik kaže neće biti dogovora ni o ostalim tačkama.

Mapa kretanja BiH ka Evropskoj uniji usaglašena je u junu. Zakon o Ustavnom sudu BiH na dnevni red trebalo je da dođe u septembru, ali nije. Sa evropskim zakonodavstvom, u međuvremenu, usaglašeno je nekoliko zakona. Njih je podržao i SNSD, praveći ustupak i očekujući dogovor oko Ustavnog suda BiH, kaže lider stranke Milorad Dodik. Prije dogovora partnera u vlasti o odlasku stranih sudija, iz Brisela je stigao poziv za sastanak. Republika Srpska, naglašava Dodik, ostaje istrajna u svom zahtjevu.

Sad je došlo na vrijeme Ustavni sud, broj dva Izborni zakon BiH jer je tako rečeno planom. Kad te dvije strane završimo – pregovaramo o svim drugim stvarima. Kad poslije kažu NE na Ustavni sud onda će čuti NE na sve drugo. /rez/ U 14 prioriteta EK piše da se riješi problem Ustavnog suda. Pa ta Evropa je rekla nema evropskog puta, nećete nikad dobiti kandidatski status dok se ne riješi status visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu jer mi hoćemo suverenu zemlju a ne zemlju pod protektoratom – kaže Dodik.

Od partnera iz Federacije Dodik očekuje opstrukciju u vezi sa odlaskom stranih sudija. Kaže da rade po matrici SDA – jedno prihvate, a drugo odbiju.

Šta o svemu misle “Trojka” i HDZ – nisu rekli. Nakon sinoć održanog sastanka u Sarajevu najavili su da u Briselu nastupaju usaglašeno. SNSD pozivaju da im se pridruži.

Mi smo se isto tako dogovorili da ćemo praviti tu komunikaciju ovih dana intenzivno kako bismo što prije našli usuglasje oko ovih tema koje ćemo imati u Briselu – rekao je Dragan Čović predsjednik HDZ BiH.

Nermin Nikšić predsjednik SDP dodaje da se sve više približavaju mišljenju, te se pokazuje da FBiH govori jednim glasom.

Siguran sam ida će to imati efekta i na državnom nivou – naglasio je Nikšić. 

Govorio je Nikšić, odgovarajući novinarima, i o odgovornosti člana njegove stranke Zukana Heleza usljed širenja neutemeljenih priča o paravojnim kampovima u Srpskoj. Kratko poručuje – SDP stoji iza Heleza.

Zastupnici SDP-a stoje iza ovog Savjeta ministara kao što stoje iza kandidata SDP-a Heleza Zukana. Dolazi u obzir bilo čija odgovornost, bilo koga, kad to utvrdimo kao povredu zakona – smatra Nikšić.

Može li se s izjavama koje podrivaju bezbjednost u Evropu, pita Dodik? I zašto nema osude Brisela? S druge strane, kaže, Brisel i Sarajevo Republiku Srpsku redovno optužuju da koči evropski put BiH, iako samo mi insistiramo na rješavanju svih 14 prioriteta Evropske komisije.

E, pošto to nije prijetnja da se laže petlja i svašta radi i da predstavnici partije čiji je član kažu – ja njega podržavam, pošto to nije ugrožavanje evropskih vrijednosti onda znači da su oni ti koji – dodaje Dodik.

Ćutanje Unije potvrđuje da je Briselu i Sarajevu sporan neutralan odnos Republike Srpske prema Rusiji, a predsjednik Dodik najavio je skori odlazak u Moskvu i novi sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

/RTRS/

Exit mobile version