Site icon olovka.info

Čobanović: Štrajk u ŠG Doboj do ispunjenja zahtjeva

Ljilja Čobanović

Radnici Šumskog gazdinstva “Doboj”, njih 126, i dalje su u generalnom štrajku dok im ne budu ispunjeni zahtjevi za isplatu regresa iz prošle godine, pola regresa za januar, te plate za februar i mart, rekla je Srni predsjednik štrajkačkog odbora Ljilja Čobanović.

Čobanovićeva kaže da su, kako bi ih poslodavac što prije pozvao za pregovarački sto, prinuđeni da u rješavanje problema uključe i javnost s obzirom na to da su o stanju u dobojskom gazdinstvu prethodno obaviještene i republičke institucije.

Ona je podsjetila da su radnici 6. aprila održali štrajk upozorenja, a u nedostatku konkretnih rješenja pristupili i potpunoj obustavi rada od 11. aprila.

“Za prva tri mjeseca ove godine ispunili smo proizvodno-finansijski plan sa 140 odsto izvršenja, a od tih para vidjeli smo samo platu za decembar, i to 10. aprila”, navela je Čobanovićeva.

Ona je izrazila nezadovoljstvo zbog najava Uprave da će im čak biti smanjena cijena rada i poručuje da radnici nisu krivi za negativno poslovanje ovog šumskog gazdinstva, s obzirom na to da u potpunosti poštuju odredbe Zakona o štrajku i da su odradili i traženi minimum proces rada kako bi se ispunili ugovori.

“Ne znam po kojoj cijeni rada će nam biti obračun plata za april u okolnostima kada nam poručuju da direkcija nema para, a istovremeno donose odluku o podizanju cijene rada na 175 KM”, navela je Čobanovićeva.

Ona je podsjetila da su radnici ovog šumskog gazdinstva štrajk održali i u decembru.

Šumsko gazdinstvo “Doboj” obuhvata 10 opština – Doboj, Stanari, Petrovo, Derventa, Modriča, Vukosavlje, Šamac, Brod, Pelagićevo i Donji Žabar. 

/SRNA/

Exit mobile version