Site icon olovka.info

Čarls III krunisani kralj Velike Britanije i Sjeverne Irske VIDEO

krunisan Čarls III

Ceremonija krunisanja britanskog kralja Čarlsa III završena je u Vestminsterskoj opatiji oko 13 sati po srednjoevropskom vremenu.

Nadbiskup Džastin Velbi stavio je krunu kralja Edvarda na glavu Čarlsa III što je najjznačajniji dio ceremonije krunisanja.

Prije kralja u opatiju su stigli članovi kraljevske porodice, među kijima i njegov sin Hari. Stariji sin Vilijam je sa suprugom Kejt ušao o opatiju kao prethodnica kralja i kraljice Kamile.   Zlatni i sveti simbol monarhove vlasti, kruna svetog Edvarda, koristi se samo jednom za vrijeme vladavine. Danas će biti stavljena na glavu Čarlsa III, uz uzvike “Bože čuvaj kralja”.

https://youtu.be/nWmPw8dok3Q
Krunisan Čarls III

Unutar opatije Čarls će sjediti u Edvardovoj stolici i držaće vladarevo žezlo, predmet koji predstavlja kontrolu nad britanskom nacijom. Imaće i vladarsku kuglu. Tokom krunisanja Čarlsa će upitati hoće li upravljati Velikom Britanijom i drugim nacijama Komonvelta uz poštovanje zakona i pravde te hoće li održati hrišćanstvo u naciji. Krunisanju prisustvuju brojni svjetski državnici, osim onih iz Rusije, Bjelorusije, Sjeverne Koreje, Nikaragve.

Čarls III će biti zajedno sa Kamilom, kraljicom suprugom, i on će tako postati 40. vladajući monarh krunisan u toj opatiji od 1066. godine. Ipak, Čarls će ostati upamćen kao najduži nasljednik u britanskoj istoriji, budući da je proveo sedam decenija kao prvi u redu za presto, piše Skaj njuz.

Exit mobile version