Site icon olovka.info

Bugarski političar nacistički salutirao u Evropskom parlamentu

Angel Džambaski

Bugarski evroparlamentarac Angel Džambaski danas je napravio skandal u Evropskom parlamentu koristivši nacistički pozdrav tokom debate o presudi Evropskog suda u kojoj se kritikuje vladavina prava u Mađarskoj i Poljskoj.

Njegovo ponašanje je odmah osudila italijanska grupa zastupnika “Renesansa” te su zatražili od predsjednika da sankcioniše Džambaskog.

Bugarski zastupnik je kasnije poručio kako nije salutirao po uzoru na naciste, već se radilo o “običnom mahanju”.

Džambaski je ranije napao svoje kolege u Evropskom parlamentu i branio vladajuće partije u Poljskoj i Mađarskoj, prije nego što je “pozdravio” potpredsjednicu EP-a Pinu Pijerno, koja je u to vrijeme predsjedavala na plenarnoj sjednici.

Ovaj političar iz bugarske nacionalističke stranke IMRO opisao je presudu kao “gnusnu” i rekao parlamentu u Strazburu:

“Nikada vam nećemo dozvoliti da nam govorite šta da kažemo i šta da radimo. Živjela Bugarska, Mađarska, Orban, Fides i Evropa nacionalnih država”, poručio je.

Manfred Weber, predsjedavajući EPP-a, najveće grupe u Evropskom parlamentu, takođe je pozvao na sankcije za Džambaskog.

Evropski sud pravde u Luksemburgu odbacio je juče tužbe Mađarske i Poljske te je saopštio kako su nova pravila za kažnjavanje zemalja EU koje krše vladavinu prava u potpunosti zakonita.

Nakon ove odluke Brisel takođe može uskratiti ili smanjiti EU fondove za one države za koje smatra da se ne ponašaju u skladu s pravilima, što se u posljednje vrijeme često odnosi na Poljsku i Mađarsku.

(Klix)

Exit mobile version