Site icon olovka.info

Borelj: Vrijeme je da Beograd i Priština jasno kažu kako mogu da sprovedu sporazum

dogovor kosovo srbija

Ovaj sastanak se razlikuje od prethodnih, ne samo zato što ću se sastati sa predjsednikom Srbije i kosovskim premijerom u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji umjesto u poznatim salama Evropske službe za spoljne poslove u Briselu, već zato što ćemo našu diskusiju fokusirati na Aneks za implementaciju nedavnog sporazuma EU koji će rezultirati dalekosežnom normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije, naznačio je u svom blogu, šef evropske diplomatije, Žozep Borelj.

Samo dva dana uoči najavljenog sastanka u Ohridu, ovaj evropski zvaničnik poručuje da je vrijeme da obje strane u Ohridu podijele jasno mišljenje o tome kako mogu da sprovedu sporazum.

U svom blogu, objavljenom na sajtu diplomatske službe EU, Borelj je ujedno naveo i da je „ovo vrijeme“ da lideri Beograda i Prištine, ali i cijelog Zapadnog Balkana pokažu hrabrost i zajedičku odgovornost za uspjeh procesa pridruživanja čitavog regiona u EU.

A Zapadni Balkan se, poručio je, razlikuje od bilo kog drugog regiona u neposrednom susjedstvu EU. To je, dodaje, shvatio i prije nego što je postao visoki predstavnik EU u decembru 2019.

„Tokom moje razmjene tada sa Parlamentom, posebna pažnja je posvećena ovom regionu okruženom članicama EU, a posebno mojim planovima i idejama o Dijalogu o normalizaciji odnosa, koji je u tom trenutku EU vodila već skoro 10 godina“, naveo je Borelj dodajući da se tada obavezao da će obaviti svoju prvu bilateralnu posjetu Kosovu i Srbiji, što je i održao, a Zapadni Balkan je postao i glavna tačka njegove pažnje.

Želja mu je da oni budu članovi evropske zajednice, što podržava i cijelo rukovodstvo EU, jer „Zapadni Balkan je dio Evrope“.

Međutim, kako je naglasio, da bi se u tome i uspjelo Priština i Beograd moraju da normalizuju odnose i ne postoji način da se to zaobiđe.

„Niko nikada nije rekao da bi tako monumentalan zadatak kao što je omogućavanje sporazuma o normalizaciji – bio lak. Tu su usponi i padovi, a prečesto su se pitanja koja se smatraju malim i tehničkim pokazala veoma osjetljivim i političkim, sa potencijalom da prerastu u nasilje“, podsetio je.

Dodatnu sliku je promijenio i rat u Ukrajini, naznačio je Borelj, jer se nakon njega dijalog Prištine i Beograda više ne tiče samo Beograda i Prištine, već se to sada posmatra u širem geopolitičkom kontekstu.

Poručio je da se, umjesto da se napreduje u normalizaciji, a kako bi se Evropa učinila bezbjednijim mjestom – energija i vrijeme trošilo na krize, barikade, izbjegavanje nasilja.

„Nije bilo lako smiriti situaciju i potpuno izbjeći sukob, ali smo uspjeli“, istakao je.

Kako se, naglašava Borelj, sa tim moralo prestati – u septembru je predsjedniku Srbije i kosovskom premijeru, uz podršku Nemačke i Francuske, dat „hrabar prijedlog“ – koji bi stavio tačku na upravljanje krizama i pažnju preusmjerio na pomirenje.

„Zato je sada vrijeme da se fokusirate na širu sliku i ne dozvolite da se još jedan prozor mogućnosti zatvori pred očima“, poručio je Borelj.

Podsjetio je da će u subotu strane razgovarati o Aneksu za implementaciju:

„Sada je vrijeme da se o tome i dogovore“.

Zadatak dvojice lidera, kako je dodao Borelj, je da sada obezbedi kvalitet života koji ljudi žele i to onaj – „koji donosi članstvo u EU“.

/Portal Kossev.info/

Exit mobile version