Site icon olovka.info

Borci traže objavu boračkog registra i zaustavljanje zloupotreba

risto jeftić

Boračke kategorije traže da se objavi registar svih boraca, kao i registar davanja naknada, kako bi se izbjegle zloupotrebe, rekao je Risto Jeftić, predsjednik Veterana odbrambeno-otadžbinskog rata na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS posvećenoj položaju boračke populacije.

On je iznio više zahtjeva koji se odnose i na poboljšanje statusa boraca, poput odlaska u penziju sa 58 godina starosti, potpunog oslobađanja troškova liječenja za I i II boračku kategoriju, i povećanja mjesečnog boračkog dodatka na pet maraka po mjesecu, ali i uklanjanja nepravdi i zloupotreba.

On je istakao da je poseban problem Zakon o pravima boraca za koji je naglasio da je stvorio mnogo problema i omogućio brojne zloupotrebe i zatražio da on bude izmijenjen.

Prethodno se parlamentu obratio Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u ime predlagača koji je izrazio zadovoljstvo što su svi klubovi poslanika podržali održavanje ove sjednice i apelovao na sve da se ovo pitanje ne politizuje već da se popravi položaj onih koji su najzaslužniji za stvaranje i odbranu RS.

U toku je obraćanje predstavnika više boračkih udruženja, koji su dobili pravo da se parlamentu obrate u trajanju od deset, odnosno pet minuta. 

Sjednici prisustvuju i Željka Cvijanović, predsjednica RS, Radovan Višković, predsjedik Vlade RS i ministri u Vladi.

Aleksandar Savić, predsjednik Boračke organizacije RS, je rekao da traže dopune Zakona o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodoca poginulih boraca, zajedničko potisivanje memoranduma o saradnji Vlade Republike Srpske i BORS-a te da boračke kategorije bez zaposlenja sa navršenih 60 do 65 godina imaju pravo na minimalnu penziju po kriterijumima javnog poziva, a što se odnosi i na borce starije od 65 godina bez ikakvog primanja.

(Nezavisne)

Exit mobile version