Site icon olovka.info

Ajvar od kuhanih paprika – IZ MOJE KUHINJE BY MUKI

Ajvar sa kuhanim paprikama3

Ajvar sa kuhanim paprikama3

Godinama pravim ajvar od pečenih paprika. Međutim, konstantno pred očima imam sliku da je ajvar koji je nekad moja draga mati pravila, imao narandžastu boju, poseban ukus i miris. I konačno dođoh do ajvara prozračne narandžaste boje, kremastog izgleda i finog okusa.

Pročitajte u nastavku način pripreme i koji sastojci su za ovaj predivan ajvar neophodni….

olovka info & Iz moje kuhinje by Muki

https://www.facebook.com/izmojekuhinje

Ajvar od kuhanih paprika

Odštampaj
Nutritivni podaci 200 Kalorije 20 grams Masti
Rejting 4.0/5
( 2 Glasalo )

SASTOJCI:

  • 5 kg paprika-crvenih babura;

  • 1 kg patlidžana;

  • 2 dcl suncokretovog ulja;

  • 1 dcl maslinovog ulja;

  • Voda za kuhanje  (2 l vode; 2 dcl sirćeta-octa 9 %; 1 dcl soli; 1,5 dkg šećera; 1 dcl ulja).

NAČIN PRIPREME:

Dvije glavice bijelog luka očistite, malo isijecite i dodajte u vodu 1/2 kašike bibera u zrnu. U vodu dodajte sve sastojke i neka prokuha, trebaće vam odprilike na 3-4 puta da obarite paprike. Paprike operite, očistite, isijecite na komade, patlidžane ogulite i takođe isijecite na komade. Kad voda prokuha dodajte jedan dio paprika i patlidžana, kad ponovo prokuha sa paprikama kuhajte jedno 7-8 minuta i izvadite paprike i patlidžane u đevđir da se ocijede.

Postupak ponovite i sa ostalim paprikama i patlidžanima. Kad ste sve obarili i ohladili, sameljite mašinom. Ulje (2 dcl) blago zagrijete, dodate mljevenu masu i miješajte cijelo vrijeme. Ako radite na vatri dodajite po jedno drvo, nemojte da bude jaka vatra. Ova količina ajvara meni se ukuhala za malo više od sat vremena. Kad vam ajvar ne bude spadao sa drvene kašike, odnosno kad bude ostajao široki trag na šerpi od kašike ajvar je dovoljno ukuhan.

Na kraju dodajte mu još preostalih 100 ml maslinovog ulja i dobro ga izmiješajte, maslinovo ulje daće vam jedan fini kremasti izgled. Vruć ajvar sipajte u vruće tegle, stavite ih u rernu da se uhvati mala korica i zatvorite poklopcima koje ćete prethodno malo zagrijati.

 

Exit mobile version