Site icon olovka.info

ADAC: U Njemačkoj istorijska cijena goriva! Litar više od 2 evra, cijene zbog rata i dalje rastu

cijena goriva u njemačkoj

U Njemačkoj su cijene goriva zbog rata u Ukrajini premašile dva evra po litru, što je najveći iznos ikada. U ponedjeljak je prosječna cijena benzina premium E10 bila 2,008 evra, a dizela 2,032, i to nije kraj poskupljenju, objavio je nemački automobilski savez (ADAC).

Cijene su nastavile divljati koliko u utorak, rekao je stručnjak za tržište goriva iz ADAC Jirgen Albreht.

“Sada vidimo dalji skok,” rekao je Albreht i dodao da je u utorak popodne benzin bio za 10 centi skuplji nego prethodnog dana, a dizel za 12 centi. On je rekao da očekuje značajan porast dnevnog prosjeka.

Glavni uzrok poskupljenja su cijene nafte koje su zbog rata skočile.

Barel (159 litara) sjevernomorske nafte Brent, važne za Evropu, koštao je u ponedjeljak 139 dolara, pošto je američki državni sekretar Entoni Blinken najavio mogućnost zabrane uvoza ruske nafte.

Trenutno snažan dolar dodatno pojačava efekat poskupljenja, pošto se naftom trguje u dolarima, a njemački kupci plaćaju u evrima.

Pored toga, poskupljenje dizela podgrijeva velika potražnja za relativno sličnim lož uljem, dok opada uvoz dizela iz Rusije. 

Drastičan porast cijena goriva zbog rata u Ukrajini nadovezao se na prethodna poskupljenja koja su već bila rekordna. Prosečna cijena dizela u martu 2021. još je bila 1,315 evra, a benzina E10 1,454.

Exit mobile version