Site icon olovka.info

5 namirnica koje vjerovatno predugo čuvate u vašoj ostavi

namirnice rok trajanja

Iako namirnice poput čaja, orašastih plodova, praška za pecivo i žitarica imaju duži rok trajanja, tokom vremena mogu promijeniti ukus i sastav zbog čega se trebaju zamijeniti novim.

Vjerovatno je da mnoge namirnice koje pohranjujete u svojoj ostavi imaju iznenađujući rok trajanja koji važi mjesecima (ili čak godinama) od datuma kupovine.

Međutim, samo zato što proizvodu još nije istekao rok trajanja ne znači da je u svom idealnom stanju za konzumaciju.

Iako već znate koje namirnice ne biste trebali jesti nakon isteka roka trajanja, poput mlijeka i sira, ne bi bilo iznenađujuće da niste dobro razmislili o hrani u svojoj ostavi.

Namirnice poput oraha, badema, krekera i žitarica vremenom gube svojstva koja imaju kad su najsvježije zbog čega ih je potrebno blagovremeno zamijeniti.

Prašak za pecivo

Kesice praška za pecivo i sode bikarbone vremenom će izgubiti moć dizanja, što za vas znači ravan kolač. Možete testirati njihovu sposobnost podizanja pomoću jednostavnog naučnog eksperimenta: pomiješajte sodu bikarbonu sa sirćetom ili prašak za pecivo s vrućom vodom. Ako se zapjene, to znači da su sastojci još uvijek dovoljno svježi za upotrebu.

Krekeri

Otvorenu vrećicu krekera uvijek treba staviti u hermetički zatvorenu posudu kako biste spriječili ulazak vlage. Međutim, neotvorena kesica krekera i dalje može ostati ustajala u originalnom pakovanju, a obično ostaju svježi u vašoj ostavi do devet mjeseci.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašaste plodove bez ljuske poput badema i kikirikija možete jesti u roku od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci. Međutim, kako sjemenke obično imaju veliku količinu ulja u sebi – počet će mijenjati ukus nakon nekog vremena. Znakovi užeglosti orašastih plodova ili sjemenki uključuju miris trave i tamni ili uljni izgled. Za optimalnu svježinu i dugovječnost, stavite orašaste plodove i sjemenke u prozirnu vrećicu za zamrzavanje i ostavite ih u frižider gdje mogu stajati do godinu dana.

Žitarice

Nakon tri mjeseca, otvorena kutija žitarica će biti ustajala zbog izlaganja zraku, ali zatvorena kutija bi trebala trajati do godinu dana. S druge strane, rok trajanja može varirati, posebno ako žitarice sadrže orašaste plodove, koji su skloniji promjeni okusa.

Čaj i kafa

Vaše vrećice čaja trebalo bi da se konzumiraju u roku od godinu dana jer će ulja u čaju ostariti i vašoj jutarnjoj šolji omiljenog napitka dati loš ukus. Isto važi i za vaša zrna kafe i talog.

Foto: Filmbetrachter, Pixabay

Exit mobile version