Site icon olovka.info

30 modela automobila koji dolaze tokom 2021.

auto modeli 2021

U narednim mjesecima svjedočićemo mnogim novim modelima na tržištu. Neki od njih su već najavljeni, drugi se i dalje očekuju. Jedno je očito: ljubitelji električara, SUV-ova, klasičnih kompaktnih vozila ili zaljubljenici u sportsku vožnju među debitantima će pronaći nešto za sebe. Odabrali smo 30 modela koji dolaze u u prodajne salone 2021. godine.

Kao proizvođači tako i kupci novih automobila s nestrpljenjem iščekuju kraj globalne pandemije koronavirusa i povratak u normalu. Sigurno će trebati neko vrijeme, ali prognoza je optimistična. U automobilskoj industriji će naredni mjeseci biti vrlo zanimljivi. Svjedočiti ćemo finaliziranju spajanja PSA Grupe s FCA Grupom, a kao rezultat pojave globalnog giganta Stelantis doći će do preslagivanja među ostalim tržišnim igračima, dok će nekoliko marki vjerovatno promjeniti vlasnike. Nastavit ćemo posmatrati ofenzivu alternativnih pogonskih vozila, predvođenih električnim automobilima. Srećom, možemo računati na činjenicu da, usprkos sve strožim zakonskim propisima koji se tiču standarda emisije izduvnih gasova, kompanije neće odustati od rada na modelima koji pružaju najviše zabave u vožnji. Pa pogledajte što će se pojaviti u prodajnim salonima u sljedećih 12 mjeseci.

1. Alfa Romeo Giulia GTA

Talijani su se ovim modelom pohvalili 2020. godine, što je izazvalo divljenje ne samo među ljubiteljima marke. Sredinom 2021. kupcima će dostaviti prve naručene primjerke. Samo vas podsjećamo da će ih biti samo 500 u dvije varijante: GTA s 510 KS i GTAm s 540 KS. Uz svaki od ovih modela kupci dobivaju kacigu Bell, kombinezon, rukavice, čizme i poseban kurs vožnje Alfa Romeo Driving Academy. Cijene startaju od 175.890 eura.

2. Alfa Romeo Tonale

Na fotografiji, još uvijek u obliku koncepta koji je nesumnjivo bio jedna od najvećih zvijezda salona automobila u Ženevi u 2019. godini. Na proljeće ćemo upoznati kompaktni terenac Alfa Romeo u punom sjaju. Automobil napravljen na istoj platformi, koju, između ostalih, koristi Jeep Compass trebao bi biti dostupan s pogonom na prednje i na sve točkove, a među verzijama motora, osim klasičnih dizelskih i benzinskih motora, bit će i blagih hibrida i plug-in hibrida.

3. Audi e-tron GT

To će biti prvi potpuno električni Audi model koji se proizvodi u Njemačkoj u modernizovanoj tvornici u Böllinger Höfeu, gdje se pravi i sportski R8. Tehnički je usko povezan s Porsche Taycanom – koristi istu platformu, iako su njegove vanjske dimenzije bliže Panameri. U vrhunskoj verziji dva motora (po jedan za svaku osovinu) generišu 598 KS i 830 Nm okretnog momenta. U overboost načinu rada snaga privremeno ide do 646 KS. Potrebnu energiju daju baterije od 96 kWh koje pružaju domet od preko 400 km. Premijera je planirana za februar.

4. Audi Q4 e-tron

Prvi električni kompaktni terenac, izgrađen na modularnoj MEB platformi Volkswagen Grupe (između ostalih ovu platformu koriste i VW ID.4 i Škoda Enyaq). U proizvodnji će biti sredinom godine. Prvo dolazi verzija s 204 KS, zatim 306 KS s quattro pogonom. Sljedeći korak bit će coupé verzija. Audi obećava da će osnovna verzija Q4 e-tron koštati manje od 40.000 EURO, odnosno manje od 80.000 maraka.

5. Audi Q5 Sportback

Audijev odgovor na BMW X4 i Mercedes GLC Coupe već je službeno predstavljen, a koncern već nekoliko sedmica prihvaća narudžbe za Q5 Sportback – cijene mu kreću od 50.884 EURO u Njemačkoj. Podsjetimo samo da je automobil dostupan u sljedećim varijantama: 40 TDI sa 204 KS, 45 TFSI sa 265 KS i SQ5 s 341 KS dizel.

6. Audi RS 3

Ovaj će model okruniti najnoviju generaciju kompaktne porodice A3. Ispod haube nalazimo 5-cilindarski 2,5-litreni motor s preko 400 KS. Naravno, pogon je na sva četiri točka, a silueta samog automobila otkrit će njegov sportski potencijal. Uz Sportback RS 3 s 5 vrata, bit će dostupan i kao limuzina, ali debi potonjeg na rasporedu je tek za godinu dana. Da ne zaboravimo kao šlag na tortu dolazi RS 3 Plus sa 450 KS.

7. BMW 2 Coupe

Novi kupe 2 serije izrađen je prema najsvetijim načelima BMW-a, jer se temelji na trenutnoj seriji 3. Što znači da ima pogon na stražnje točkove (biti će dostupan i pogon na obje osovine ali uz nadoplatu) i mogućnost ugradnje 6-cilindričnog rednog motora.

8. BMW serije 4 kabriolet

To je druga verzija ove karoserijske verzije u seriji 4 i šesta verzija njemačkog kabrioleta srednje klase, ako uzmemo u obzir prvi BMW kabriolet serije 3 predstavljen prije 35 godina. Paleta dostupnih verzija motora uključivat će četvero- i šestocilindrične TwinPower Turbo jedinice, uključujući blage hibride (za R6 benzinske motore i sve dizelaše) s električnom instalacijom od 48 V. Snaga od 184 do 374 KS. Prvi primjerci preuzimaju se u martu.

9. BMW i4

Učinkovit vanjski i unutrašnji stil, plus impresivne performanse. Električna BMW limuzina dobit će motor od 530 KS pogonjen baterijama od 80 kWh, a do “stotke” će ubrzati za oko 4 sekunde. Domet automobila je do 600 km, a zahvaljujući radu brzih punjača kapaciteta do 150 kW, obnovit će energiju do 80 posto za manje od 30 minuta. BMW i4 vidjet ćemo u punom sjaju u junu, iako će kompanija vjerojatno otkriti više informacija o njemu ranije kao dio postupne napetosti.

10. BMW iX

Ovaj model je od samog početka razvijen kao električni automobil na bazi iNEXT koncepta. BMW obećava da će u verziji s dva električna motora iX imati snagu preko 500 KS, što će mu omogućiti ubrzanje do “stotke” u samo 5 sekundi. Automobil će dobiti i baterije od 100 kWh, što će omogućiti domet do 600 km s jednim punjenjem. Važno je da se baterija BMW iX može napuniti snagom do 200 kW – u optimalnim uslovima dopunjavanje 10 do 80 posto napajanja trebalo bi trajati 40 minuta. Premijera u maju.

11. BMW iX3

Već početkom sljedeće godine prvi će kupci dobiti svoj električni BMW iX3. Suparnik je Mercedesu EQC i Audiju e-tron koji s jednim punjenjem mogu prevaliti do 460 km. Njegov električni motor proizvodi 286 KS i najveći okretni moment od 400 Nm. To vam omogućuje da do prve “stotke” dođete nakon 6,8 sekundi, a automobil ubrzava do 180 km / h. Snaga punjenja do 150 kW omogućuje vam punjenje BMW iX3 do 80 posto. za otprilike 34 minute.

12. Citroen e-C4

Najnovija generacija C4 može se naručiti od avgusta 2020., ali prvi će automobili kupcima stići početkom 2021. Električna verzija ima motor sa 136 KS i okretnim momentom od 260 Nm. Zahvaljujući tim parametrima, automobil stiže do 100 km / h za 9,7 s i ima maksimum 150 km / h. Domet vozila je do 300 km.

13. Cupra El-Born

Prvi “električar” podbrenda SEAT, odlikovat će se sportskim karakterom, uključujući ubrzanje do 50 km / h za 2,9 sekundi. El-Born će dobiti baterije od 77 kWh, što će mu omogućiti da s jednim punjenjem pređe preko 500 km. Cupry će biti dostupan u kasnu jesen.

14. Dacia Spring

Bit će to jedan od najjeftinijih električara na tržištu, nudeći domet do 300 km u gradu (prema WLPT). Automobil će dobiti motor od 45 KS i baterije od 30 kW koji se mogu napuniti do 80 posto za manje od sat vremena pomoću punjača od 30 kW.

15. Ford Mustang Mach 1

Najnovija verzija ovog superautomobila konačno će biti dostupna na evropskom tržištu. Odlikuje se izgledom i posebnim tehničkim preinakama kako bi se osigurale još bolje vozne osobine. 5,0 V8 motor s 460 KS ispod haube. U evropskim izložbenim salonima stiže u fenruaru.

16. Ford Mustang Mach-E

Na izboru su verzije od 258, 285 i 337 KS s baterijama od 75,7 ili 98,8 kWh, pružajući domet od 420 do čak 600 km. Na stanici za brzo punjenje mogu se napuniti do 80%. za 45 min.

17. Genesis GV70

Luksuzna Hyundai marka službeno ulazi u Evropu, a njezin model GV70 željan je probiti se u segment u kojem dominiraju automobili poput Audija Q5, BMW X3 i Mercedesa GLC. Automobil će biti dostupan s benzinskim motorima od 304 ili 380 KS i dizelskim motorima od 210 KS.

18. Hyundai i20 N

Još jedan “hot hatch” u ponudi korejskog proizvođača koji će, poput većeg i30 N, impresionirati svojim performansama. Ispod haube nalazi se 1.6T motor snage 204 KS, koji će mu omogućiti ubrzanje do “stotke” za 6.7 sekundi. Isporuke kupcima započinju na proljeće.

19. Hyundai Tucson PHEV

Plug-in hibridna varijanta upotpunit će ponudu najnovije generacije Tucson na proljeće. Automobil će biti opremljen benzinskim motorom 1.6 T-GDI i električnim motorom, a ukupna snaga sistema dostignuti će 265 KS. Zahvaljujući bateriji od 13,8 kWh bit će moguće voziti do 50 km samo na struju.

20. Ioniq 5

Hyundaijeva električna pod-marka pojavit će se na tržištu lansiranjem modela Ioniq 5. Nakon njega dolazi kompaktni crossover kako bi se pridružio limuzini Ioniq 6, a zatim i velik SUV Ioniq 7. Svi automobili koristit će platformu za električne modele E-GMP, temeljen na usponu kao i druga “električna” Hyundai-Kia grupa.

21. Jaguar E-Pace

Jaguarov mali SUV podvrgnut je velikom popravku kako bi povećao svoju popularnost. Automobil je dobio osvježeni izgled eksterijera i unutrašnjosti, a u nizu dostupnih verzija, osim benzinskih i dizelskih motora s blagim hibridnim sistemom, pojavio se i plug-in hibrid s trocilindričnim 1,5 benzinskim motorom s 200 KS i 109 KS s električnim motorom, koji na struju može preći i do 55 km. Punjenje baterije kapaciteta 15 kWh od 0 do 80 posto traje do 30 minuta (pomoću brzog punjača od 32 kW). Prve isporuke planirane su za proljeće.

22. Kia Sorento PHEV

Automobil pokreću benzinski motor 1.6 T-GDI snage 180 KS i električni motor snage 91 KS. Ukupna snaga sistema je 265 KS. Sorento PHEV može na struju preći do 57 km u kombinovanom ciklusu ili do 70 km u gradskom ciklusu (WLTP).

23. Kia Sportage

Sportage će dobiti originalan i agresivniji izgled koji će mu omogućiti da se još više istakne u ovom prenatrpanom tržišnom segmentu. Poput najnovije verzije Hyundai Tucson, s kojom dijeli platformu i mnoštvo tehničkih rješenja, i novi Sportage bit će dostupan s pogonom na prednje točkove ili pogonom na sve točkove, a kupci će dobiti izbor benzinske i dizelske verzije, uključujući blagi hibridni sistem i instalaciju od 48 V, klasični hibrid i plug-in hibrid s električnim dometom do 50 km.

24. Mercedes C klase

Izgleda kao manja S klasa i poput vodeće limuzine, odlikovat će se stilom i modernim tehničkim rješenjima. Automobil izgrađen na platformi MRA sa stražnjim pogonom (Modular Rear Architecture) dobit će elektrificirane pogonske sisteme s 48 V instalacijom i hibridne priključne sisteme s benzinskim i dizelskim motorima. Unutra će pozornost privući najnovija verzija multimedijskog sistema MBUX s moćnim zaslonom osjetljivim na dodir na središnjoj konzoli. Svjetski debi nove C-klase možemo očekivati u martu.

25. Nissan Ariya

Automobil je dizajniran na novoj CMF-EV platformi stvorenoj posebno za električne automobile, a bit će dostupan u nekoliko varijanti pogona i s različitim kapacitetima baterija, kako s prednjim tako i s pogonom na sve točkove. Izbor verzija s snagom od 218 do 394 KS, s dometom do 500 km.

25. Nissan Qashqai

Treća generacija popularnog Qashqaia pojavit će se na tržištu ovog proljeća. Automobil će dobiti novi vanjski i unutrašnji dizajn, kao i modernu opremu, uključujući brojne elektroničke asistente u vožnji. Ispod njegove haube više nećemo naći dizelaše, a odabrat ćemo benzinski motor od 1,3 l (u dvije izvedbe snage: 138 ili 155 KS) podržan tzv. blagi hibrid, te dugo očekivana novost s japanskog tržišta, tj. pogon e-Power, koji u evropskoj verziji treba imati cca. 185 KS.

26. Peugeot 508 Sport Engineered

Najmoćniji serijski Peugeot ikada nastavlja sa sportskom tradicijom marke i bit će prvi model u posebnoj seriji koji će dobiti oznaku “Sport Engineered”. Glavni model u ovoj liniji dobit će 4×4 pogon, 1.6 Turbo benzinski motor s 200 KS i dva električna motora, dosežući 110 i 113 KS. Ukupna snaga sistema je 360 KS. U električnom načinu rada 508 SE može prijeći do 42 km (WLTP). Automobil će se u salonima pojaviti u februaru.

27. Porsche 911 GT3

Super sportski automobil, koji je osnova za trkaće automobile Porsche Carrera Cup, u najnovijoj verziji bit će dostupan s motorom 4.0 B6 snage veće od 500 KS – tačni podaci bit će poznati prije premijere modela planirane za mart. Treba, međutim, priznati da uvodne informacije zvuče impresivno: ubrzanje do “stotke” za otprilike 3,2 sekunde i najveća brzina od otprilike 320 km / h! Uz to, automobil se može naručiti s ručnim mjenjačem ili s PDK duplim kvačilom.

28. Renault Megane Conquest (Arkana)

Francuzi su oklijevali, ali na kraju su donijeli ispravnu odluku – crossover Megane Conquest (Arkana) pojavit će se u auto salonima u prvoj polovici godine. Automobil je tanke siluete i savršeno se uklapa u sve veću popularnost kupe SUV-ova. Kupci će moći odabrati varijante E-TECH Hybrid 140 KM i TCe 160 s blago-hibridnim 12V sistemom (benzinski 1,3 TCe motor sa 140 KM ili 160 KS) i nekoliko paketa opreme, uključujući i sportsku RS Line verziju.

29. Toyota Yaris Cross

Mini-SUV dizajniran je na novoj GA-B platformi iz serije TNGA (Toyota New Global Architecture). Ovo je manja varijanta globalnog dizajna na kojoj se temelje najnovije generacije modela poput Corolle ili RAV4. I premda ima puno zajedničkog s potonjim automobilom, Cross se očito razlikuje. Savršeno se uklapa na malo tržište crossovera. Novi Yaris Cross pokretat će hibridni sistem s 1,5-litrenim trocilindričnim benzinskim motorom, električnim motorom i kontinuirano promjenjivim automatskim mjenjačem. Ukupna snaga sistema je 116 KS. Bit će dostupan i s pogonom na prednje točkove i s inteligentnim AWD, koji koristi dodatni električni motor smješten na stražnjoj osovini. Automobil bi trebao biti dostupan u prodaji prije ljeta.

30. Volkswagen Golf R

Glavni kompakt iz Wolfsburga sada je najmoćniji serijski Golf ikad. Pogoni ga 2.0-litreni benzinski motor s turbopunjačem, no snaga mu je povećana na 320 KS, a okretni moment na 420 Nm. VW obećava ubrzanje do “stotke” za 4,7 sekundi i mogućnost ubrzanja do 250 km / h. Potonja se brojka može povećati na gotovo 270 km / h naručivanjem posebnog paketa R-Performance. Automobil se može naručiti već sada, a do prvih kupaca će doći u prvom kvartalu 2021. godine.

(Automobili.ba)

Exit mobile version