Site icon olovka.info

Stigao najsnažniji Volkswagen Golf R u istoriji

Novi VW Golf R i dalje pokreće dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji u ovom slučaju razvija 320 konjskih snaga.

U Wolfsburgu zaista ne gube vrijeme, pa se Volkswagen Golf osme generacije sada može kupiti i u “najljućoj” verziji koja na sebi nosi slovo R. Iza spomenutog slova/oznake u ovom slučaju krije se najsnažniji Golf do sada čiji dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor razvija 320 KS i 420 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Za prijenos snage na obje osovine brine superbrzi 7-stepeni automatski mjenjač (DSG), a 320 “konja“ dovoljno je da najnoviji R iz mjesta do “stotke“ stigne za 4,8 sekundi i razvije 264 km/h.

U odjelu u kojem su zaduženi za najbrže Volkswagene vjeruju da će se većina kupaca odlučiti za opcioni paket ‘R Performance’ koji uključuje aktivni zadnji diferencijal i dodatni radni program ‘Special’ čije su postavke optimizirane za čuvenu njemačku stazu Nürburgring Nordschleife na kojoj je novi Golf R već pokazao svoj potencijal, jer je kroz “zeleni pakao“ protutnjao 17 sekundi brže od prethodnika.

Na listi opcija je i izduvni sistem s polica slovenačke kompanije Akrapovič koji brine za adekvatnu zvučnu kulisu i dodatno smanjuje masu automobila na čijim su 19-inčnim aluminijskim felgama ‘high performance’ gume s vrha ponude kompanije Michelin, a vrijedi spomenuti da je podnica novog R-a u odnosu na standardni Golf VIII bliži tlu 20 milimetara.

Exit mobile version