Site icon olovka.info

DOBOJ: Marš “Stazom egzodusa” 10. septembra

Zavičajno udruženje Zavidovićana Doboj

Marš “Stazom egzodusa”, u okviru obilježavanja 26 godina od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena, biće održan 10. septembra u organizaciji Zavičajno udruženje Zavidovićana iz Doboja.

Predsjednik ovog udruženja Zoran Blagojević rekao je Srni da će zbog epidemije virusa korona biti ograničen broj učesnika ovogodišnjeg marša, sa kojeg će 14. put biti ukazano na stradanja i zvjerske zločine nad Srbima i biti poslata poruka da se i dalje traga za tijelima 129 nestala borca i civila, te da se zločinci moraju kazniti.

Prema njegovim riječima, marš “Stazama egzodusa” počeće u 7.30 časova u Tumarama na Ozrenu.

Staza kojom će se kretati učesnici marša duga je 22 kilometra, a završiće se u naselju Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići.

On je pojasnio da je riječ o “kamionskom putu”, koji ide pravcem Brijesnica Gornja, Kvrga, Malčići, Borovci, Lozna, Stog, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH.

“Nakon marša, građani će se okupiti kod Crkve Svetog Đorđa u Stogu, u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, gdje će biti služena liturgija i položeni vijenci”, naveo je Blagojević.

Vijenci će biti položeni i kod spomenika i krsta, podignutih u znak sjećanja na 21 svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata.

Blagojević je podsjetio da su Srbi iz Vozuće protjerani sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH, koja je u zavisnosti od jedinice i smjera napada neprijateljskih snaga, nosila nazive “Uragan 95”, “Farz 95” i “Badr al Bosna”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, te NATO bombardovanja potpomognutog njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pripadnicima pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

“Marš stazama egzodusa”, je i podsjećanje na egzodus i okončanje etničkog čišćenja Srba, i to oko 22.000 iz Zenice, oko 2.000 iz Žepča, oko 11.000 iz Zavidovića, oko 4.000 iz Banovića, koji su spas do 1995. godine potražili u Vozući ili im je ona bila tranzit za dalje. 

Zavičajno udruženje Zavidovićana Doboj / Marš “Stazom egzodusa” 2021.

(Zavičajno udruženje Zavidovićana Doboj)

Exit mobile version