Site icon olovka.info

Zvezda u Izraelu – na korak od Lige šampiona

makabi zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde večeras od 21 čas u Haifi, protiv domaćeg Makabija, igraju prvi meč plej-ofa za plasman u grupnu fazu Lige šampiona.

Dolazak šampiona Srbije već dva dana dominira medijiskim prostorom Izrela. Izveštaji, analize, intervjui, još jedan dokaz značaja meča za prvaka Izraela, istovremeno i veličine Crvene zvezde.

Jedan od najinteresantnijih članaka osvanuo je na portalu one.co.il. Posvećen prvoj Zvezdi crveno-bijelih. Ne, Aleksandru Pešiću, nekadašnjem napadaču Makabija, ni Milanu Borjanu, učesniku predstojećeg Mondijala u Kataru, ni Aleksandru Dragoviću, vedeti evropskog fudbala, niti ijednom od stranaca… Izbor je pao na –Dejana Stankovića.

Pod zanimljivim naslovom – Zmaj, pobjednik, legenda Intera – poznati izraelski sportski portal u tekstu sa desetominutnom zvučnom podrškom, osvijetlio je skoro sve o Dejanu Stankoviću. Životni, igrački i trenerski put, stavove od mladosti do taktičkog profilisanja, razmišljanja, ideje… Profil, isključivo potkan superlativima, bez zagrada.

„Zvezda se smatra nepredvidivim protivnikom, jer mijenja formacije tokom utakmice. Nekada igra u 4-4-2, nekada u 4-1-4-1, u drugim slučajevima u 4-2-3-1, nerijetko u 3-4-3. Čak su i oduševljeni navijači Crvene zvezde, koji vode računa o posebno vreloj atmosferi na stadionu „Rajko Mitić“. Ranije su navikli da ekipa nekada igra u dosadnoj defanzivnoj formaciji, sada odjednom predstavlja atraktivan i napadački fudbal.

Razlog za to je trener Dejan Stanković, zvijezda kluba. Izgradio je tim po svom liku i liku. „Deki“, kako je poznat u domovini, bio je pobjednik i kao igrač i kao trener. Poznat kao svestrani vezista, doprinio je i defanzivi i ofanzivi, što je omogućilo njegovim trenerima da ga ponekad koriste kao defanzivnog veznog, a ponekad kao napadačkog veznog”, stoji u opširnom članku poznatog portala „One”.

Uz podsećanje na bogatu karijeru, u klupskom i reprezentativnom fudbalu, autor posebno ističe Dekijev učinak na klupi:

Stanković je kao fudbaler bio pobjednik i takav je i kao trener. Važi za ogromnog motivatora i borca do kraja, igračima je usadio svoje kvalitete. Za njega je glavni rezultat i kao dokaz – od kada je postavljen na tu funkciju 2019. godine, Crvena zvezda je osvojila tri uzastopna šampionata Srbije (2020, 2021. i 2022) i dva kupa (2021. i 2022). Istina da je i pre toga gutala titule u zemlji, ali danas je njena kontrola u ligi apsolutna i navijači uživaju da gledaju kako iza sebe ostavlja omraženog gradskog rivala Partizan.

Paralela o igračkim i trenerskim stavovima dotakla se Zvezdinog tima. Najskupljeg u istoriji.

Kao fudbaler, Stanković je bio poznat i po sujeverju. Njegovi prijatelji se sećaju da je pre utakmice prvo obuvao desnu cipelu i pazio da desnom nogom stupi na teren. Sada važi ne samo za legendu kao igrača Crvene zvezde, već i kao trenera. Za tekuću sezonu dobro je pripremio tim, najskuplji u srpskom fudbalu. Uz pomoć uprave koja čini sve da zadovolji ono što želi, kupljeni su napadač Osama Bukari i Kingsi Kangva, koji su mu bili prioritet. Pored toga, vratili su se štoper Nemanja Milunović i bivši napadač Makabija Aleksandar Pešić, zajedno sa brzim krilnim igračem Stefanom Mitrovićem.

Zaključak, uz obećavajuću feštu u Haifi, najavljuje i veliku trenerski karijeru Dejana Stankovića. Između velike Zvezde i Serije A:

„Hoće li Stanković postati, poput Murinja, trener svjetske klase koji će dobiti ponudu da ponovi dostignuća i u Interu? U međuvremenu je izjavio veliku ljubav Crvenoj zvezdi. Verovatno se neće protiviti ako ubuduće dobije ponudu iz klubova italijanske lige, ali tvrdi da mu ne smeta da radi u matičnom timu tokom cijele karijere. Srbija čeka da vidi hoće li Dekija pokolebati pobjeda nad Makabijem iz Haife, uspjeh u Ligi šampiona i telefonski poziv od neroazura…“

/Sportklub.rs/

Exit mobile version