Site icon olovka.info

ŽRS DOBOJ: Ugovor za izradu dokumentacije za obnovu pruge Brezičani-Ljubija (FOTO)

žrs doboj

Predstavnici “Željeznica Republike Srpske” /ŽRS/ i preduzeća “Routing” iz Banjaluke potpisali su ugovor o izradi investiciono-tehničke dokumentacije za obnovu pruge od Brezičana do LJubije, u dužini od 15,053 kilometra.

Projekat obnove pruge od Brezičana do LJubije, izgrađene 1948. godine, od strateškog je značaja za “Željeznice Republike Srpske”, ali i za grad Prijedor, mještane LJubije i Srpsku, zajednički je stav sastanka Uprave ŽRS-a i gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora, koji je juče održan.

“Željeznice” su tokom 2021. godine pokrenule inicijativu za revitalizaciju ovog željezničkog infrastrukturnog objekta, sproveden je postupak javne nabavke, te je početkom ove godine izabran najpovoljniji ponuđač za izradu investiciono- tehničke dokumentacije, preduzeće “Routing” iz Banjaluke, sa kojim je juče i potpisan ugovor.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Željeznica Republike Srpske” Željko Radić očekuje da nakon izrade investiciono-tehničke dokumentacije i izbora najpovoljnijeg modela finansiranja obnova pruge bude završena tokom 2023. godine.

Radić je ukazao na značaj podrške grada Prijedora, kao i podrške i učešće svih ostalih relevantnih institucija Srpske, te dodao da mu je drago jer je svoje interesovanje za projekat iskazala i “Inving” grupacija iz Prijedora.

Direktor preduzeća “Routing” iz Banjaluke Vuk Subotić poručio je da projekti rekonstrukcije i izgradnje pruge nisu česti i da će to biti izazov koji rado prihvata, te naveo da je rok za izradu projekta 40 dana i on će biti u potpunosti ispoštovan.

“Postoje dijelovi projekta vezani za elektrifikaciju, ali stubovi već postoje. Radiće se i rekonstrukcija staničnih objekata uz prugu. U projekat je uključena i sanacija nekoliko mostova. U prvom redu bih izdvojio sanaciju mosta na reci Sani”, rekao je Subotić.

Direktor i vlasnik “Inving” grupacije Goran Bojić kaže da je potpisivanje ugovora između “Željeznica Republike Srpske” i preduzeća “Routing” konkretan korak ka revitalizaciji pruge koja otvara nove perspektive, te poručio da vraćanje željezničkog saobraćaja u LJubiju može da pokrene privredne procese.

(SRNA)

Exit mobile version