Site icon olovka.info

“Zmijsko” tijelo se ne kleše na +40: Kada je ljetni trening potencijalno nezdrav?

ljetni trening

Ljeti treniranje nije najpoželjnije, pogotovu na otvorenom – stav je dr medicine sporta Miroljuba Zlatkovića.

Dr Zlatković za B92.net objasnio je da sada ne bi trebalo da se trenira na otvorenom prostoru, pogotovo ako se radi o rekreativnom bavljenju sportom.

“Moja preporuka je izbjegavati, velike su vrućine, ako i profesionalno trenirate postoji određeno vrijeme za treniranje koje fizički organizam može da podnese, tijelo se zagrijeva i samim tim je neophodno da se kod sportiste odredi ta zona izdržljivosti “, objasnio je Zlatković.

Zlatković naglašava i da ako se već odlučujete da rekreativno trenirate, to najbolje bude laganijim hodom, uz obavezno konzumiranje tečnosti. Ono što je neophodno da se preduzme u toku treninga jeste da pauze budu učestalije na 20 minuta, tvrdi Zlatković.

“Pravila za sportiste su individualna, ne bi trebalo da dođe do dehidratacije, neophodno je praviti pauze na svakih 20 minuta i trajanje treninga prilagoditi uzrastu sportiste. Ove temperature su jako opasne po djecu, ona su osjetljivija na toplotu”, naglasio je on.

Profesionalne atlete

Profesionalni sportisti treniraju tokom cijele godine, to podrazumijeva da njihov tempo života bude posebno prilagođen svim vremenskim prilikama, pa i velikoj toploti.

Intenzivni treninzi su neophodni kada je riječ o atletici, a sportistkinja Milica Živić koja se 15 godina bavi atletikom tvrdi da je uz adekvatnu pripremu i slušanje savjeta medicinskih stručnjaka i trenera, ljeti moguće trenirati.

Njena preporuka je da se trenira u časovima kada je sunce najzdravije i temperatura najprijatnija, a to je period prije 9 časova ujutru i nakon 17 časova poslije podne.

Dnevni unos tečnosti kod sportista je veoma bitan, jer ne smije da dođe do dehidratacije. Koliko tečnosti bi trebalo da se unese u toku treninga?

Lično imam naviku da pijem vodu na svakih 10-15 minuta, te to čini oko jedan i po, do dva litra vode dnevno. Za piće prije, u toku i nakon treninga preporučila bih vodu sa elektrolitima, koja doprinosi nadoknadi minerala i bržoj rehidrataciji u ekstremnim vremenskim uslovima”, rekla je ona.

Ishrana sportista je veoma bitna, ona doprinosi njihovom zdravlju, ali i bržem oporavku poslije treninga. Milica kaže da svoju ishranu ljeti najviše bazira na svježem sezonskom voću i povrću koje je bogato vitaminima. Takođe, unosi i suplemente magnezijuma, za koje tvrdi da joj pomažu pri oporavku.

Ako dođe do dehidratacije ili nesvjestice u toku treninga, Milica nalaže da je neophodno posavjetovati se sa stručnjakom iz oblasti medicine kako bi se taj akutni problem riješio.

Foto: S. Hermann & F. Richter, Pixabay

Exit mobile version