Site icon olovka.info

Žene pojedu kilograme karmina – dokazano, toksične materije PFAS otkrivene u šminki

karmin

Osobe koje koriste šminku mogu da apsorbuju i unose potencijalno toksične polifluoroalkilne supstance (PFAS) u svoje tijelo, pokazala je nova studija objavljena u “Environmental Science & Technology Letters“.

Istraživači su otkrili visok nivo fluora – što ukazuje na vjerovatno prisustvo PFAS – u većini testiranih vodootpornih maskara, tečnih ruževa i pudera.

Neki od proizvoda sa najvišim nivoima fluora podvrgnuti su daljim analizama i potvrđeno je da svi sadrže najmanje četiri zabrinjavajuće PFAS. Većina proizvoda sa visokim sadržajem fluora, uključujući one za koje je potvrđeno da imaju polifluoroalkilne supstance, nisu imali navedenu supstancu na etiketi.

“Žene u toku svog života u prosjeku pojedu nekoliko kilograma karmina”, rekao je Graham Pisl, viši autor studije i profesor fizike na Univerzitetu “Notre Dame”.

“Ali za razliku od hrane, hemikalije u karminima i drugim proizvodima za šminkanje i ličnu negu gotovo u potpunosti nisu regulisane u SAD-u i Kanadi. Kao rezultat, milioni ljudi nesvjesno svakodnevno nose PFAS i druge štetne hemikalije na licu i tijelu.”

Karmin za usne – Foto: Bessi, Pixabay

Neke polifluoroalkilne supstance povezane su sa širokim spektrom ozbiljnih zdravstvenih posljedica, od raka, gojaznosti do težih oblika kovida 19. Samo mali dio od hiljadu PFAS testirano je na toksičnost, ali svi PFAS su ili izuzetno postojani u životnoj sredini.

Pored toga što se polifluoroalkilne supstance unose iz proizvoda za usne, u kozmetici mogu da se apsorbuju kroz kožu i suzne kanale.

Exit mobile version