Site icon olovka.info

Želimir Žilnik primio nagradu “Beogradski pobednik”

Želimir Žilnik

Srpski i jugoslovenski reditelj i scenarista Želimir Žilnik večeras je primio prestižnu nagradu “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, na svečanom otvaranju 52. izdanja FEST-a u velikoj sali Mts Dvorane.

Navedenu nagradu Žilniku je uručio umjetnički direktor i selektor festivala Јugoslav Pantelić. Neposredno prije dodjele nagrade, na velikom platnu su emitovani inserti iz bogatog opusa Žilnikove filmografije.

Iskreno se zahvaljujem FEST-u na ovoj važnoj nagradi, prije svega zato što znam, kao što svi mi znamo, da festival sa najboljim repertoarom i najinteresantnijim filmovima svake godine u Srbiji jeste ovaj naš FEST koji traje već 52 godine – istakao je Žilnik.

Jugoslav Pantelić i Želimir Žilnik

Tokom skoro šest decenija karijere Žilnik je snimio oko 60 filmova.

Na FEST-u sam tako uvijek bio u procesu učenja, a ne samo gledanja filmova. Ne mogu da se ne sjetim svih mojih saradnika. Istina je da u svojim skoro 60 filmova ne bih mogao da postignem ni jedan posto da nisam imao fantastičnu kreativnost i energiju saradnika. Bili su to glumci, interpretatori, tehnička ekipa, producenti. I siguran sam da je sve njih bilo za ovih 60 godina karijere onoliko koliko sve vas sada ima u cijeloj sali sa sve balkonom – naglasio je.

Želimir Žilnik je time zvanično otvorio 52. FEST uz aplauz publike.

FOTO: FEST – International Film Festival/Facebook

Exit mobile version