Site icon olovka.info

Zdravstveni radnici i njegovatelji u Njemačkoj moraju po vakcinu

njemačka njegovatelj

Bundestag je u petak izglasao obavezu vakcinacije, prvi put u Njemačkoj, za zdravstvene radnike i njegovatelje. Oni će od marta moći da rade samo ako se imunizuju protiv korona virusa.

Izmjene zakona o zaštiti od infektivnih bolesti predložila je vladajuća koalicija semafor novog kancelara Olafa Šolca, ali podržala ih je i konzervativna demohrišćanska opozicija.

Izmjene je podržao 571 poslanik, protiv je bilo 80, a 38 je bilo uzdržanih.”Prvi cilj nam je da zaštitimo stanovništvo od zaraze,” rekao je poslanicima novi ministar zdravstva Karl Lauterbah. “Uradićemo sve što možemo da krizu što brže privedemo kraju.

“Na tome, dodao je, vlada će “tesno sarađivati sa konstruktivnim dijelom opozicije. Pandemija je zadatak svih nas i nije prilika za međpartijske obračune,” rekao je Lauterbah.

Prema novim propisima, zaposleni u zdravstvenim ustanovama i centrima za njegu moraće da dokažu da su primili vakcinu ili da su preležali virus. Samo negativan test više neće biti dovoljan. Dalje, dozvolu da administriraju vakcinu dobili su i farmaceuti, stomatolozi i veterinari, uz adekvatnu obuku. Vakcinu mogu davati u svojim porostorijama, ako odgovaraju, ili se mogu priključiti mobilnim ekipama.

Čineći krupan korak, Bundestag je 16 nemačkih pokrajina – koje su prilično autonomne u upravljanju zdravstvenim sistemom – ovlastio i da nameće epidemiološka ograničenja za suzbijanje zaraze, uključujući i zatvaranje pojedinih segmenata javnog života.

Partneri u vladajućoj koaliciji, socijaldemokrate (SPD), Zeleni i liberali (FDP) su u pregovorima o formiranju vlade odbacili mjeru širokog zaključavanja i nisu produžili vanredno stanje koje je tu mjeru omogućavalo do pred kraj novembra.

Lauterbah je magazinu Špigel ranije rekao da će država kršenje mera kažnjavati novčano, ne zatvorom.

Druga komora njemačkog parlamenta, Bundesrat, za petak je zakazao hitnu sjednicu za odobravanje zakonskih izmjena.

(DPA)

Exit mobile version