Site icon olovka.info

Zavrtjela se traka animacije

[ad_1]

BANJALUKA, TREBINJE – Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2019” otvoren je u četvrtak veče u gradu na Vrbasu, ali i u Trebinju.

Prvi put od kako festival postoji nije bilo svečanog otvaranja, a organizatori su objasnili razloge za ovakav potez. Tvrde da se tradicionalne filmske manifestacije u Republici Srpskoj ne mogu održavati s krajnje minimalnim finansijskim sredstvima, na prvom mjestu Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je ovogodišnji festival pomoglo samo sa 13.000 KM.

Goran Dujaković, direktor festivala, rekao je da se kroz ovaj festival reflektuje cjelokupna situacija u kulturi Republike Srpske.

“U situaciji smo da iz godine u godinu dobijamo sve više filmova na konkurs, a sve manje novca za organizaciju”, istakao je Dujaković.

Publika je prve festivalske večeri imala priliku da pogleda prvi blok filmova koji su u takmičarskom programu.

Za publiku je u petak veče trebalo da bude upriličena projekcija animirane serije “Inspektor Maska”, koja je prva animirana serija na prostoru Jugoslavije. Trinaest epizoda serije snimljenih u periodu 1962 – 1963. godine postiglo je veliki uspjeh u produkcionom smislu i osposobilo “Zagreb film” za složenije projekte tog tipa, na prvom mjestu realizaciju “Profesora Baltazara”, čija proizvodnja započinje krajem šezdesetih godina.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine Bajko Hromalić iz Hrvatske, Saša Rakezić Zograf iz Srbije i Tanja Šljivar iz Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji festival podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u Bosni i Hercegovni, koja tradicionalno posljednjih nekoliko godina finansira štampanje kompletnog promotivnog materijala. Ulaz na sve projekcije u “Cineplexx Palasu” i Kulturnom centru Trebinje je besplatan, a festival traje do 28. oktobra.

[ad_2]

Source link

Exit mobile version