Site icon olovka.info

Završena ceremonija Oskar 2021; Entoni Hopkins i Frensis MekDormand najbolji glumac i glumica – pogledajte sve dobitnike

oskar 2021

U Los Anđelesu je upravo okončana 93. ceremonija dodjele Oskara 2021, a pobjednik večeri je film “Nomadland” kineske rediteljice Chloe Zhao.

https://youtu.be/ZKSxSS2B138

U kategoriji Oskar 2021 za najbolji strani film, u kojoj se takmičila BH rediteljica Jasmila Žbanić sa svojim filmom “Quo Vadis, Aida?” pobijedio je sjajni danski film “Another Round” sa Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi..

U kategoriji najbolji reditelj/ica Oscara je dobila Chloe Zhao, a njen film “Nomadland” proglašen je najboljim filmom.

Frances McDormand, glumica koja tumači glavni lik u “Nomadlandu”, osvojila je Oscara za najbolju glumicu, dok je titulu najboljeg glumca dobio Anthony Hopkins (“The Father”).

Nagradu Oskar 2021 za najbolji originalni scenario dobio je film “Promising Young Woman” (Emerald Fennel), a za najbolji adaptirani scenarij – “The Father” (Christopher Hampton i Florian Zeller).

Oscara za najbolju fotografiju dobio je “Mank”, koji je nagrađen i za najbolji dizajn produkcije. Nagrade za najbolje sporedne uloge dobili su Yuh-Jung Young (“Minari”) i Daniel Kaluuya (“Judas and the Black Messiah”).

Oscara za najbolje vizuelne efekte dobio je “Tenet”. Najbolji dugometražni animirani film je “Soul”, a kratki “If Anything Happens, I Love You”. Osim toga, “Soul” je nagrađen i u kategoriji najbolja filmska muzika.

Zlatnu statuu u kategoriji najbolji dokumentarac dobio je “My Octopus Teacher”.

Film “Ma Rainey’s Black Bottom” nagrađen je u kategorijama za najbolji kostim i najbolju šminku i frizuru. Najbolja originalna pjesma je “Fight For You” (“Judas and the Black Messiah”).

Ovo su preostali dobitnici: Najbolja montaža: “Sound of Metal” (Mikkel E. G. Nielsen), Najbolji dizajn produkcije: Donald Graham Burt, Nagrada za humanitarni rad: Tyler Perry, Najbolji kratki dokumentarni film: Colette (Anthony Giacchino i Alice Doyard), Najbolji dizajn zvuka: Sound of Metal.

Exit mobile version