Site icon olovka.info

“Zahtjev nije prihvatljiv” Ustavni sud Srpske odbacio “veto” Kluba Bošnjaka na izmjene Krivičnog zakonika

kriminalizacija klevete u srpskoj

Ustavni sud Srpske razmatrao je danas pitanje prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, koji je Narodna skupština izglasala 20. jula 2023.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS je utvrdilo da zahtjev nije prihvatljiv.

Jer ne sadrži pravnu argumentaciju u smislu relevantnih normi i garancija Ustava Republike Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, već podnosilac zahtjeva u konkretnom slučaju, prevashodno, ukazuje na povredu državnih atributa BiH, kao i moguću povredu Ustava BiH – saopšteno je iz Ustavnog suda RS.

Podsjećamo, izmjenama KZ RS se kriminalizuje klevete u Republici Srpskoj.

Danas su održane 147. i 148. sjednica Vijeća. Predmet odlučivanja na prvoj od njih bilo je pitanje prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Odluci o izboru člana Komisije za žalbe, koju je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na Trećoj redovnoj sjednici održanoj 21. juna 2023. godine.

Vijeće je, dakle, raspravljalo o prihvatljivosti navedenog zahtjeva, odnosno o postojanju uslova za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanom odlukom došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda. Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju predmetni zahtjev prihvatljiv s obzirom na to da je provedena procedura saglasno Amandmanu LXXXII na Ustav Republike Srpske, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu. Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana – saopšteno je.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

/SrpskaInfo/

Exit mobile version