Site icon olovka.info

Začin koji koristite samo za jelo liječi dijareju, zatvor i kašalj

crni biber

Crni biber obično koristimo kao začin, ali on djeluje protiv-upalno, antioksidativno i antikancerogeno, međutim, pomaže i kod mnogih drugih problema koji mogu da zadese čovjeka.

Crni biber (Piper nigrum) je biljka koja se uzgaja zbog svojih plodova, koji se obično suše i koriste kao začin. Kada se osuši, plod je poznat kao biber, a kada je svjež i potpuno zreo, plod bibera je oko 5 mm u prečniku, tamno crvene boje i sadrži svega jedno sjeme.

Crni biber je porijeklom iz južne Indije i intenzivno se uzgaja tamo i na drugim mestima u tropskim regionima.

Sušeni mljeveni biber se koristi od davnina zbog svog specifičnog ukusa i kao prirodni lijek u tradicionalnoj medicini. To je jedan od najčešćih začina koji se dodaju jelima širom svijeta. Pikantnost crnog bibera je zbog hemijskog sastojka piperina, koji ne treba miješati sa kapsaicinom, karakterističnim za čili papričicu.

Crni biber je veoma prisutan u svijetu kao začin i često se služi u paru sa solju.

Crni i bijeli biber potiču od iste biljke, pri čemu crni nastaje od obranih zelenih bobica koje tokom sušenja poprime tamno braon nijansu i postanu naborane. Da bi se dobio bijeli biber, treba ubrati crvene, maltene zrele bobice, koje se potom kvase kako bi im se skinula opna, a zatim se suše.

Zeleni biber je nedozreo plod bibera, i obično se čuva u slanoj vodi ili sirćetu, kako bi zadržao svoju boju.

Crni biber kao lijek djeluje anti-inflamatorno (protiv-upalno), antioksidativno i antikancerogeno.

Istraživanja su pokazala da se plodovi i sjemenke bibera uspješno mogu koristiti za liječenje dispepsije (loše probave), dijareje, zatvora, kolere, urinarnih problema, čireva, reumatizma, zubobolje i glavobolje.

Crni biber se koristi i da bi se stabilizovala materica kod žena poslije porođaja i kao lijek je dijetetski izvor vitamina C, vitamina K i mangana.

Crni biber je sajan lijek i za produktivni kašalj.

Sa čajem od meda i crnog bibera, možete da se riješite dosadnog kašlja i konačno prodišete:

Biber i med sipajte u šolju, a zatim prelijte vrućom vodom, dobro promiješajte da se med rastopi i ostavite da stoji 10 minuta. Nakon 10 minuta još jednom promiješajte i popijte.

Popijte dvije šolje ovog čaja dnevno i brzo ćete osjetiti olakšanje.

Foto: Richard Chalmers, Pixabay

Exit mobile version