Site icon olovka.info

Za Sindikat Srpske prihvatljiv prijedlog predsjednika Srpske o povećanju minimalca VIDEO

goran stanković sindikat

Savez sindikata Republike Srpske zalaže se za povećanje naniže plate i podržava prijedlog predsjednika Srpske Milorada Dodika po kojem bi ona iznosila 1.050 KM, rekao je generalni sekretar Saveza sindikata Goran Stanković.

Stanković je rekao da se Savez sindikat zalaže i predlaže da bi najniža plata trebalo da pokrije troškove prehrane u sindikalnoj potrošačkoj korpi za četvoročlanu porodicu, koji za novembar iznose 1.113 KM.

On je istakao da je prijedlog predsjednika Srpske realan i prihvatljiv i da predstavlja dobru mjeru kojom bi se zaštitile najranjivije kategorije radnika, odnosno niskokvalifikovana radna snaga.

Stanković je ukazao na problem u kojem povećanje najniže plate ne prati povećanje ostalih plata.

Nažalost, prema sadašnjim rješenjima, povećanje minimalne plate ne donosi povećanje ostalih plata. Zbog toga smo predložili drugo rješenje – da se utvrde najniže polazne plate, odnosno polazni koeficijenti po stručnim spremama, kako ne bismo došli u situaciju da niskokvalifikovan radnik ima istu platu kao visokobrazovan kadar – naveo je on.

Komentarišući protivljenje poslodavaca povećanju minimalca, Stanković je rekao da poslodavci oduvijek govore da ne postoji osnov za povećanje plata.

Poslodavac koji ne bude mogao da plati radnika, ne treba ni da postoji – istakao je Stanković.

Exit mobile version