Site icon olovka.info

Wimbledon zvanično zabranio Rusima i Bjelorusima nastup

Wimbledon zabranio Rusima i Bjelorusima nastup

Ono što je najavljivano već nekoliko sedmica, danas je dobilo službenu potvrdu. Najveći teniski turnir na svijetu Wimbledon proteći će bez ruskih i bjeloruskih takmičara.

Nakon vojne agresije na Ukrajinu sportisti iz Rusije i Bjelorusije doživjeli su brojne sankcije, ali je svijet tenisa prilično “odolio” sve do Wimbledona. Nezvanično svjetsko prvenstvo u tenisu ove godine igraće se bez Rusa i Bjelorusa.

Wimbledon je objavio zvanično saopšenje u kojem je objašnjena ova odluka. Navode da nisu željeli odstupati od “napora Vlade Velike Britanije koja je postavila smjernice u vezi sportskih događaja”.

“Dijelimo univerzalnu osudu nezakonitih ruskih radnji i pažljivo smo razmotrili situaciju u kontekstu naših dužnosti prema igračima, zajednici i Ujedinjenom Kraljevstvu. Uzeli smo u obzir smjernice koje je Vlada Velike Britanije postavila u vezi sa sportskim događajima. S obzirom na profil našeg takmičenja, odgovornost je da sudijelujemo u naporima vlade kako bi ograničili globalni utjecaj Rusije”, naveli su organizatori.

Veliki turnir proteći će i bez jednog od najboljih tenisera svijeta Daniila Medvedeva.

“Bilo bi neprihvatljivo da ruski režim izvlači bilo kakvu korist od umiješanosti ruskih i bjeloruskih igrača u Wimbledon. Stoga je naša odluka, s velikim žaljenjem, da odbijemo prijave ruskih i bjeloruskih tenisera za 2022. godinu”, navodi se u saopštenju.

To znači da sigurno nećemo gledati sjajne tenisere poput Daniila Medvedeva, Andreja Rubljeva, Karena Hačanova, Aslana Karaceva, Romana Safiulina i brojnih drugih.

WTA Tour je još uzdrmaniji i neće biti legendarne Bjeloruskinje Viktorije Azarenke, zatim četvrte igračice svijeta Arine Sabalenke, Darije Kasatkine, Jekaterine Aleksandrove, Veronike Kudermetove…

Exit mobile version