Site icon olovka.info

VW svoj ID 6 lansira 2023.

vw id 6

Volkswagenov peti ID električni automobil, produkcijska verzija koncepta ID Vizzion, na tržište stiže 2023. godine.Volkswagen razvija novi model pod kodnim imenom Aero-B, koji će na tržištu nositi oznaku ID 6.

Ovaj model će biti rival BMW-u i4 i Mercedesu EQE, a kupci će ga moći dobiti u formi limuzine i karavana. Dimenzijama će biti sličan današnjem Pasatu, ali će u unutrašnjosti ponuditi više prostora koji se može porediti s onim u “penzionisanom” Fetonu.

ID 6 će biti baziran na MEB platformi Volkswagen Grupe koja je specijalno razvijena za električne automobile. Ovaj model će stići nakon ID 3 hatchbacka, nedavno predstavljenog ID 4 SUV-a i ID 5 coupe-SUV-a koji će biti predstavljen sljedeće godine. Također, 2022. godine se očekuje produkcijska verzija MPV koncepta ID Buzz.

Očekuje se da će ID 6 biti posebno popularan na kineskom tržištu.

Nudit će se s jednim motorom na stražnjoj te sa dva motora za pogon na sva četiri točka. Druga verzija će imati GTX perfomance model koji će od 0 do 100 km/h ubrzavati za 5,6 sekundi, dok će verzija s jednim motorom do “stotke” stizati za 8,5 sekundi.

Kao i ostali ID modeli, ID 6 će se prodavati s različitim baterijama, a najbolji model će imati 84 kWh bateriju koja će mu omogućiti domet od 700 km s jednim punjenjem. Taj domet će biti rezultat poboljšane litij-jonske baterije, smanjenja otpora kotrljanja i poboljšanja aerodinamike.

Očekuje se da će podržavati 200kW punjenje što znači da će desetominutno punjenje DC brzim punjačem osigurati domet od 230 km/h.

VW ID 6

Proizvodnja modela ID 6 će se obavljati u Volkswagenovom postrojenju u Emdenu u Njemačkoj od 2023. godine. Trenutni dom Pasata i Arteona prolazi proces velikih unapređenja, a do 2023. imaće kapacitet proizvodnje do 300.000 električnih automobila godišnje.

Prvi ID modeli koji siđu s proizvodne trake u Emdenu će biti ID 4 i ID 5 2022. godine, a privremena proizvodnja je u postrojenju Cvikau. Također, ID 6 će se proizvoditi i u Kini od 2024. godine u saradnji Volkswagena i njegovih partnera SAIC-a i FAW-a.

Exit mobile version