Site icon olovka.info

Vulić: Neustavno formiranje novih institucija pod plaštom EU integracija bez dogovora entiteta

sanja vulić

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da s obzirom da postoje vrhovni sudovi entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, svako formiranje novog i eventualni prenos nadležnosti su bespredmetni.

Na pitanje Srne da prokomentraiše to što je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić uputio u hitnu proceduru leks specialis zakon o Vrhovnom sudu BiH, čime bi, kako kaže, bio ispunjen jedan od 14 prioriteta EU, Vulićeva je odgovorila da je neprihvatljivo i neustavno formiranje novih institucija pod plaštom evropskih integracija, a bez prethodnog sporazuma entiteta.

Predlagač je prije upućivanja trebao isti uputiti klubovima na konsultacije gdje bih mu sve to i rekla – naglasila je Vulićeva.

Ona je pojasnila da predlagač ustavni osnov pronalazi u Članu IV 4.a) Ustava BiH koji kaže da je Parlamentarna skupština nadležna za donošenje zakona potrebnih za sprovođenje odluka Predsjedništva ili za izvršavanje nadležnosti skupštine po ovom ustavu.

U Ustavu ne pronalazim nadležnosti ni Parlamentarne skupštine ni BiH za uspostavljanje vrhovnog suda, niti je to nadležnost institucija BiH jer nije na popisu istih u članu TRI 1. Ustava – pojasnila je Vulićeva.

/SRNA/

Exit mobile version