Site icon olovka.info

Vozaču koji je usmrtio Šabana Šaulića smanjena zatvorska kazna

šaban šaulić

Za dvostruko ubistvo i nano·enje telesne povrede iz nehata, ugro·avanje saobracaja i vo·nje bez vozacke dozvole tridesetsedmogodi·njak je u sredu osuden na tri godine zatvora. (dpa - standardna prava upotrebe) Foto: Guido Kirchner/dpa

Vozaču koji je u Njemačkoj skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo pjevač Šaban Šaulić okružni sud u Bilefeldu smanjio je prvostepenu presudu za tri mjeseca.

Za dvostruko ubistvo i nanošenje tjelesne povrede iz nehata, ugrožavanje saobraćaja i vožnje bez vozačke dozvole tridesetsedmogodišnjak je u srijedu osuđen na tri godine zatvora.

U januaru ove godine mu je okružni sud u Giterslou izrekao kaznu od tri godine i tri mjeseca. Zbog dužine trajanja postupka se tri mjeseca kazne smatraju izdržanim.

Optuženi je u februaru 2019. pod dejstvom droge i alkohola sjeo u rano jutro bez posjedovanja vozačke dozvole u auto svog poznanika. 

Odvezao se na auto-put u pravcu Dortmunda, gde je na dionici na kojoj je dozvoljena brzina 80 vozio najmanje 156 kilometara na čas. Prema nalazima vještaka, vidljivost je bila dobra i mogao je da uoči automobil u kojem je bio Šaulić.

Umjesto toga, svom brzinom je naleteo na vozilo. Šaulić (67) je umro nekoliko sati kasnije u bolnici, a njegov klavijaturista Mirsad Kerić (43) poslije nekoliko dana. Jedan saputnik je teško povrijeđen i on je i danas nesposoban za rad.

Sud je na zahtjev tužilaštva smanjio kaznu za tri mjeseca jer je optuženi dao potpunije priznanje, pokazao kajanje i ranije nije osuđivan. Privatni tužioci zahtijevali su pravosnažnost prvostepene presude.

/DPA/

Exit mobile version