Site icon olovka.info

Volkswagen Tayron u Evropi (FOTO GALERIJA)

Volkswagenova ponuda za kinesko tržište je bogata i u nekim slučajevima ekskluzivna jer mnogi modeli nisu dostupni izvan ove zemlje, međutim SUV Volkswagen Tayron, prvobitno namijenjen za tržište Kine, bi se uskoro mogao naći i u Evropi.

Radi se o SUV-u pod nazivom Tayron koji je baziran na MQB platformi. Najavljen je u martu 2018. godine konceptom Advance Mid-Size SUV te je postao model ekskluzivan za Kinu.

Evropski Tayron ne bi bio veliko iznenađenje jer se o njemu priča još od pojave koncepta. Proizvodnja će navodno početi 2024. godine, tako da će to biti vjerovatno model baziran na sljedećoj generaciji Tayrona.

Kada je riječ o dimenzijama, Tayron je malo veći od Tiguana, ali manji od njegove produžene verzije – Tiguana Allspace.

Automobil je postavljen na Volkswagenovu modularnu MQB mehaničku platformu i očekuje se da će za pogon koristiti 2.0 TSI turbo benzinac, u verzijama sa 180 KS i 220 KS. Prednji pogon će biti standard, a u ponudi će biti i pogon 4×4, kao i opcioni automatizovani 7-stepeni mjenjač sa duplim kvačilom.

Ipak, prema internim dokumentima iz Volkswagena do kojih je došao magazin Automotive News Europe, veliki SUV Volkswagen Tayron sa sedam sjedišta bi se uskoro trebao moći kupiti i u Evropi. Proizvodiće se u postrojenju u Wolfsburgu u Njemačkoj, a upravo ovaj model bi mogao da zamijeni Tiguan Allspace sa sedam sjedišta.

(B92)

Exit mobile version