Site icon olovka.info

Vilu Smitu zabranjen pristup ceremoniji dodjele Oskara narednih 10 godina

filmska akademija vil smit

Nakon što je na ovogodišnjoj dodjeli Oskara glumac Vil Smit izazvao incident kada se popeo na pozornicu i, nakon neumjesne šale Krisa Roka upućene njegovoj ženi, ošamario komičara, Akademija je odlučila da mu zabrani pristup ovoj ceremoniji narednih deset godina.

Gotovo dvije sedmice nakon što se desio još uvijek aktuelni incident, Akademija filmske umjetnosti i nauke odlučila je da donese odluku u skladu sa svojim kodeksom ponašanja.

Na današnjem sastanku Upravni odbor Akademije razgovarao je o nastaloj situaciji, odlučivši da glumcu u periodu od sljedećih 10 neće biti dozvoljeno da prisustvuje bilo kojim događajima ili programima Akademije.

“Odbor je odlučio da narednih 10 godina, počevši od 8. aprila 2022. godine Vilu Smitu neće biti dozvoljeno prisustvovati bilo kakvim događajima ili programima Akademije, lično ili virtuelno, uključujući, ali ne ograničavajući se na dodjelu Oskara”, rekli su predsjednik Akademije Dejvid Rubin i izvršna direktorica Don Hadson u svom saopštenju.

Iz Akademije istakli su kako tokom televizijskog prijenosa nisu adekvatno zabavili situacijom, zbog čega im je žao.

“Ovo je bila prilika za nas da damo primjer našim gostima, gledaocima i našoj akademskoj porodici širom svijeta, no nismo uspjeli”, stoji u saopštenju.

Takođe, uputili su i nekoliko riječi svima koji su te noći prisustvovali incidentu.

“Želimo izraziti našu duboku zahvalnost gospodinu Krisu Roku jer je zadržao prisebnost u izvanrednim okolnostima. Također, želimo da se zahvalimo našim domaćinima, nominiranima, voditeljima i pobjednicima za njihovo razumijevanje i gracioznost tokom našeg televizijskog programa”, saopštili su.

Odluka je donesena danas tokom sastanka koji je održan u Los Anđelesu, a iako je on prvobitno zakazan za 18. april, isti je ubrzan nakon što je Smit prošle sedmice najavio ostavku na Akademiji.

Predsjednik Akademije Dejvid Rubin tada je preduzeo potrebne korake da ubrza proces izjavivši kako je “u najboljem interesu svih da se ovo riješi na vrijeme.”

Exit mobile version