Site icon olovka.info

VELIKO AMERIČKO ISTRAŽIVANJE: Faktor rizika za teži oblik kovida-19 koji svi zaboravljamo

FIZIČKA AKTIVNOSt KOVID-19

Fizička neaktivnost povezana je sa težim oblikom kovida 19 i povećanim rizikom od umiranja od infekcije, otkriva veliko američko istraživanje.

Pacijenti oboljeli od kovida 19, koji su bili konstantno neaktivni tokom dvije godine prije pandemije, češće su bili hospitalizovani i češće su umirali od kovida 19, u poređenju sa fizičko aktivnim pacijentima.

To je pokazala studija objavljena u British Journal of Sports Medicine. Kao faktor rizika za teži oblik kovida 19, fizičku neaktivnost nadmašili su samo starost i transplantacija organa.

Kako bi istražili uticaj fizičke aktivnosti na težinu infekcije, hospitalizaciju i smrt, naučnici su analizirali podatke o 48.440 odraslih kovid pacijenata između januara i oktobra 2020. godine.

Prosječna starost pacijenata bila je 47 godina. Skoro dvije trećine su bile žene (62 odsto). Otprilike polovina ispitanika nije imala prethodne bolesti kao što su dijabetes, kardiovaskularni problemi, bolesti bubrega i rak.

Skoro svako peti (18 odsto) imao je samo jednu prethodnu bolest, a skoro trećina (32 odsto) ispitanih su imali dvije ili više.

Foto: EPA-EFE/Manuel Bruque

U okviru studije, ispitanici su morali da prijavljuju nivo redovne fizičke aktivnosti u periodu od marta 2018. do marta 2020. Podijeljeni su u tri grupe. Neaktivni su bili oni koji su imali manje od 10 minuta aktivnosti nedjeljno, srednje aktivni oni koji su imali do 150 minuta, a visoko aktivne su bile osobe koje su imale više od 150 minuta neke vrste treninga nedjeljno.

Nakon uzimanja u obzir faktora kao što su rasa, starost i osnovni medicinski uslovi, pacijenti koji su  bili fizički neaktivni imali su dvostruke veće šanse za hospitalizaciju od onih koji su bili visoko aktivni.

Takođe je zaključeno da je 73 odsto vjerovatnije da će im biti potrebna intenzivna njega, a 2.5 odsto je vjerovatnije da će umrijeti od infekcije.

Autori studije apelovali su na nadležna zdravstvena tijela širom svijeta da ukažu građanima kako je vježbanje jedan od najvažnijih oblika preventive u borbi protiv kovida 19.

(nova.rs)

Foto: Miguel Á. Padriñán, Pixabay

Exit mobile version