Site icon olovka.info

Večeras se igra sarajevski derbi, utakmica bogate tradicije i istorije

sarajevo vs željezničar

Fudbalski klub Sarajevo i Fudbalski klub Željezničar večeras će odmjeriti snage 141. put u zvaničnim utakmicama, a duel na stadionu Asim Ferhatović Hase bit će 121. prvenstveni derbi velikih sarajevskih rivala.

Bordo tim u večerašnji duel ulazi kao blagi favorit s obzirom na to da se nalazi na vrhu tabele nakon 12 odigranih utakmica. FK Sarajevo još uvijek nije zabilježio poraz u prvenstvu, a ekipa s Koševa je u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ove sezone upisala deset trijumfa i svega dva remija. Plavi su u dobroj formi, a u posljednjih pet susreta upisali su četiri pobjede i remi na teškom gostovanju kod Veleža u Mostaru.

Kada je u pitanju tabela ekipa s Grbavice je drugoplasirana sa četiri boda manje od gradskog rivala. Svi preduslovi za odličnu utakmicu su tu, a ostaje žal što na tribinama zbog pandemije koronavirusa neće biti navijača koji daju posebnu draž najvećoj fudbalskoj utakmici koju Bosna i Hercegovina ima.

Kada je derbi u pitanju brojke mnogo govore o historiji i tradiciji duela sarajevskih rivala. Večerašnji duel bit će 141. zvanični ova dva rivala, a u prethodnih 140 bilo je dosta zanimljivih i specifičnih situacija. One najzanimljivije za N1 izdvojili su hroničari Bordo tima – Semir Zilić, odnosno Plavih – Damir Marković.

Ovo neće biti prvi derbi koji se igra pred praznim tribinama. Prvi put duel Sarajeva i Željezničara se pred praznim tribinama igrao u maju 2010. godine, a tada je razlog bila suspenzija stadiona Koševo zbog nereda koji su se dogodili nakon utakmice između Sarajeva i Širokog Brijega na našem najvećem stadionu. Drugi put u historiji derbi će se igrati u nekarakterističnoj atmosferi za najveću fudbalsku utakmicu koju Bosna i Hercegovina ima.

Nešto više derbija odigrano je na stadionu Koševo zbog činjenice da je Željezničar tokom renoviranja Grbavice nekoliko godina svoje duele igrao na stadionu koji se danas zove po legendarnom Asimu Ferhatoviću Hasetu. Međutim Grbavica i Koševo nisu jedini stadioni na kojima se igrao sarajevski derbi. U prvom, ratnom, prvenstvu Bosne i Hercegovine, koje se igralo 1994. godine, Sarajevo i Željezničar su snage odmjerili na stadionu Bilino Polje u Zenici. Zanimljivo je da je Almir Turković jedini fudbaler koji je postizao pogotke na sva tri stadiona na kojima se igrao sarajevski derbi.

Iako su u Sarajevu i Željezničaru igralo mnogo vrhunskih fudbalera samo su dvojica uspjela na istom susretu mrežu zatresti tri puta. Prvi je to napravio Dobrivoje Živkov za Sarajevo u prvom zvaničnom derbiju u Kupu 1954. godine. Kada su u pitanju prvenstveni ogledi jedini hat-trick u derbijima postigao je fudbaler Željezničara Radmilo Mihajlović 1986. godine. Najbolji strijelac u derbi susretima u svim takmičenjima je Dželaludin Muharemović sa osam postignutih pogodaka, dok je legendarni Asim Ferhatović u derbi susretima mrežu Plavih tresao sedam puta.

Kada su u pitanju još uvijek aktivni fudbaleri Sarajeva i Željezničara najviše nastupa na derbiju upisao je Krste Velkoski (15), a slijede Nermin Jamak i Samir Bekrić (14). Najbolji strijelac je Mersudin Ahmetović sa četiri postignuta pogotka, ali on neće igrati zbog povrede. U redovima Željezničara tri pogotka u derbijima postigao je Semir Štilić

Zanimljivo je i da je ovo 24. novembarski derbi i to je mjesec s ubjedljivo najviše odigranih sarajevskih derbija. Zanimljivo je da su upravo u novembru odigrana dva derbija koji nikada nisu završeni. Prvi je odigran davne 1969. godine i koji je prekinut u 117. minuti susreta. Pri rezultatu 2:1 za Željezničar u Kup susretu derbi je prekinut zbog činjenice da su četiri igrača Sarajeva morala napustiti teren zbog povrede. Bordo tim nije imao dovoljno igrača kako bi nastavio susret i derbi je prekinut.

Još jedan derbi prekinut je u novembru 2005. godine. Na tom susretu sudija je udario jednog igrača Bordo tima, a potom je i sam sudija dobio udarac i taj duel na stadionu Grbavica nikada nije odigran. Oba derbija odigrana su u novembru i jedina su dva duela Sarajeva i Željezničara koji nisu odigrani do kraja.

U dosadašnjih 140 derbija Željezničar ima 45 pobjeda, 53 puta je bilo neriješeno, a Sarajevo je ostvarilo 42 pobjede. Gol razlika je na strani Željezničara koji je postigao šest pogodaka više (174:168). Prvi zvanični ligaški duel ove dvije ekipe odigran je 10. oktobra 1954. godine na stadionu Grbavica, a Sarajevo je slavio rezultatom 6:1.

Ovo je ujedno i najubjedljivija pobjeda Sarajeva u međusobnim duelima, a još u dva navrata Sarajevo je ostvarilo pobjedu sa 5 golova razlike 12. septembra 1976. i 15. novembra 1995. godine na Koševu (5:0). Najubjedljivije pobjede Željezničara su dvije pobjede sa četiri gola razlike, obje na Grbavici 30. augusta 1978. i 25. novembra 1998. (4:0). Najčešći rezultat u dosadašnjih 140 gradskih derbija je nepopularnih 0:0 (24 puta), dok je rezultatom 1:1 utakmica završena 23 puta.

Utakmica na stadionu Asim Ferhatović Hase počinje u 18:30 sati, a pravdu će dijeliti Irfan Peljto.

(N1 BiH)

Exit mobile version