Site icon olovka.info

Večeras počinje finale ABA lige: Zvezda ili Partizan? VIDEO

finale aba

U utorak. 13. juna počinje finalna serija 21. sezone ABA lige, a za titulu će se boriti “vječiti” beogradski rivali – Partizan i Crvena zvezda. Prednost domaćeg terena imaju crno-beli, koji su u toku regularnog toka šampionata osvojili prvo mjesto sa skorom 24-2, jednom pobjedom više od tima sa Malog Kalemegdana.

Drugačiji put do finala imala su dva kluba – Partizan je u obje runde doigravanja gubio po jedan susret i morao je da prolaz u naredno kolo traži u “majstorici”.

Izabranici Željka Obradovića savladali su u tri utakmice SC Derbi i Cedevita Olimpiju i tako se vratili pobjedama poslije eliminacije u četvrtfinalnoj seriji Evrolige, u kojoj je Real Madrid preokrenuo zaostatak 2-0 u pobjedama.

“Očekujem zanimljivu seriju, imali smo vremena da se pripremimo i nadam se da ćemo već u prvoj utakmici odigrati dobro. Sigurno da moramo biti na visokom nivou ako mislimo da pobedimo u prvom susretu, jer treba ići iz utakmice u utakmicu”, rekao je pred ovu seriju Željko Obradović.

Veliku polemiku u srpskoj košarkaškoj javnosti izazvao je termin u kojem će se odigrati serija finala. Usljed prethodno nedefinisanog kalendara lige, došlo je do situacije u kojoj je Zvezda plasman u finale doigravanja obezbijedila 23. maja, dok je Partizan to učinio šestog juna.

Na kraju je, poslije brojnih peripetija, oglašavanja u medijima i sastanaka, konačno usaglašen kalendar odigravanja finalne serije.

U međuvremenu je Crvena zvezda osvojila titulu prvaka Srbije u Superligi, takmičenju u kojem crno-bijeli nisu nastupili usljed, kako je zvanično navedeno, administrativne greške.

“Ovaj trofej je posebno bitan, prvaci smo zemlje košarkaške sa velikom tradicijom i to mi je zaista, zaista bitno”, rekao je Ivanović posle titule.

Crveno-bijeli su u fantastičnoj formi – imaju 17 vezanih pobjeda u tri različita takmičenja, a posljednji put su izgubili od Barselone 17. marta. Zvezda je u plej-ofu ABA lige krajnje ubjedljivo eliminsala Zadar i Budućnost.

Crvena zvezda brani titulu koju je osvojila baš protiv Partizana u finalu 2022. godine, kada je bilo 3-2 u seriji za tim koji je tada vodio Dejan Radonjić. Zvezda je osvojila šest titula u regionalnom takmičenju u posljednjih sedam završenih sezona, dok je Partizan bio šampion Jadrana poslednji put 2013. godine.

Dosad u sezoni 2022/2023. Partizan i Zvezda su odigrali pet utakmica – podijelili su pobjede u ABA ligi (svako slavio na domaćem terenu) i u Evroligi (svako slavio u gostima), dok je duel u Kupu Radivoja Koraća okončan u korist tima Duška Ivanovića.

Kontroverze je podiglo i delegiranje sudija za ovu seriju. Među arbitrima koji su odabrani za prva tri meča serije nema nijednog sudije iz Srbije.

Nekoliko dana ranije u medijima su se pojavile informacije da su srpske sudije odbile da sude u ovoj seriji. Prema saznanjima Sport kluba Ilija Belošević, koji je već dugo jedan od najcjenjenijih evropskih arbitara, neće suditi ovu seriju usljed povrede. Povodom ovog odabira sudija Crvena zvezda se oglasila zvaničnim saopštenjem, čija je tema bio komesar za suđenje Srđan Dožai.

Želimir Obradović i Duško Ivanović / Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kao i uvijek kada je “vječiti derbi” u pitanju, svedočimo velikim tenzijama, a na akterima ovih vrhunskih košarkaških utakmica je da budu na visini zadatka kada je sportski duh u pitanju. U tom kontekstu odlična vijest je da su se košarkaši Partizana, domaćina prva dva duela, zvanično oglasili i poručili navijačima da se ponašaju u skladu sa fer-plejom:

“Zajedno smo izborili prednost domaćeg terena, hajde zajedno i da je odbranimo. Srce, ruke, glas. Bez ikakvih ispada”, poručili su prvotimci Partizana.

Raspored utakmica finalne serije plej-ofa ABA lige:

/SportKlub/

Exit mobile version