Site icon olovka.info

Vanovac: Sačuvati zaštićeno stanište Gostilj – prirodni biser Ozrena

vanja vanovac

Zaštićeno stanište Gostilj, prirodni biser planine Ozren na kojem uspijeva trava iva, omogućava turističko brendiranje ovog područja kao netaknutog prirodnog potencijala, uz pridržavanje neophodnih mjera kako ne bi bio narušen, rekao je Srni direktor Turističke organizacije Doboj Vanja Vanovac.

Vanovac je rekao Srni da je područje Gostilja, kao stanište trave ive čije je branje na dan Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja uvršteno 2018. godine na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva Uneska, veoma zanimljivo i planinarima zbog nadmorske visine od 773 metra, ali i ljubiteljima biciklizma i adrenalinskog sporta paraglajdinga.

On je povodom Evropskog dana parkova – 24. maja apelovao da tokom boravka posjetioci odgovarajućim ponašanjem poštuju ovaj prirodni biser Ozrena kako bi netaknut dočekao buduće naraštaje.

Vanovac je ukazao na istraživanja kojima je na zaštićenom prostoru utvrđeno bogatstvo biljnim vrstama, od kojih su pojedine rijetke, ali i na mjere zabrane, između ostalog, sakupljanje i korišćenje strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, kao i sakupljanje trave ive, osim simboličnog sakupljanja na dan “Branje trave ive na Ozrenu”.

“U planu je da obučimo volontere koji će u septembru na dan Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja kontrolisati branje trave ive, pomagati i pokazivati kako se ona pravilno orezuje uz upotrebu makaza, s ciljem da se zaštiti od nekontrolisane eksploatacije”, rekao je Vanovac.

On je rekao da je odlukom Vlade Republike Srpske o zaštiti stanište Gostilj na Ozrenu zabranjena upotreba motornih vozila i planirano je postavljanje odgovarajuće rampe, a definisano je i pitanje postavljanje objekata po prethodnoj saglasnosti Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Prema njegovim riječima, zaštićeno područje, koje je dato na upravljanje “Šumama Srpske”, ima uredno postavljenu planinarsku i biciklističku signalizaciju, a isto planiraju postaviti i na područje koje vodi ka susjednom gradu Gračanici u Federaciji BiH.

Evropski dan parkova obilježava se 24. maja s ciljem približavanja prirode ljudima i podizanja svijesti o važnosti prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima.

Evropski dan parkova prvi put je obilježen 1999. godine, a datum je odabran kao sjećanje na postanak prvih evropskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, koji su proglašeni 24. maja 1909. godine. 

Gostilj, Ozren / Foto: seesrpska.org

/SRNA/

Exit mobile version