Site icon olovka.info

Vangelis nije pohađao školu za komponovanje, no njegovo djelo bilo je himna ZOI ’84 u Sarajevu

vangelis

Vijest o tome da je preminuo legendarni grčki kompozitor Vangelis jučer je ražalostila javnost, a upravo on imao je posebnu vezu i sa Sarajevom.

Naime, važno je spomenuti da je upravo Vangelis bio taj koji stoji iza jedne od najupečatljivih kompozicija za Olimpijske igre i to – onih održanih u Sarajevu 1984. godine.

Veliki kompozitori su kroz istoriju uvijek iznova bili motivisani da svoje pero usredotoče na Olimpijadu. Bilo da su inspiraciju pronalazili sami ili bivali direktno zamoljeni da daju svoj doprinos, razni umjetnici upuštali su se u ovaj izazov.

Ova čast pripala je i Vangelisu, autoru “Chariots of Fire”, prvenstveno kultne teme istoimenog filma iz 1981. koji prati priču o dvojici sportista koji jure svoj san o Olimpijskim igrama u Londonu.

Vangelis je tada osvojio i Oskara za najbolju originalnu muziku, a kompozicija nije ostala iza “paravana” ni kada je riječ o stvarnosti te su tako “Chariots of Fire” postale zvanična himna i Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Sarajevo 1984. godine

Također, BBC je ovaj komad koristio za tematsku muziku pri svom izvještavanju o Ljetnim olimpijskim igrama u Los Anđelesu i Seulu iste godine, te 1996. godine i na Ljetnim olimpijskim igrama u Atlanti.

Njegovo djelo postalo je istaknuto i uoči Ljetnjih olimpijskih igara u Londonu 2012, a ranije je izvedeno i u animiranom crtanom filmu “Madagaskar” iz 2005. godine.

Muzički spot za “Chariots of Fire” koji danas ima preko 17 miliona pregleda, prikazuje scene iz istoimenog filma, te Vangelisa kako svira klavir i udaraljke u koncertnoj dvorani, ali i kako svira sintisajzer u studiju za snimanje.

Vangelis je, podsjećamo, kao dječak naučio svirati klavir, a uprkos tome što je pohađao muzičku školu, nikada nije formalno naučio čitati ni pisati muziku.

“Škole podučavaju orkestraciju i kompoziciju, ali postoje neke stvari koje tu nikada nećete moći naučiti. Jedna od njih je kako stvarati muzičko djelo”, kazao je jednom prilikom.

Preminuo je u 79. godini života u bolnici u Francuskoj, a njegovi menadžeri tvrde kako se tamo liječio od koronavirusa.

(Klix)

Exit mobile version